Hoe bescherm ik mijn smartphone en tablet tegen een virus?

Voor hackers wordt het steeds aantrekkelijker om virussen te maken voor smartphones door ze bijvoorbeeld te verstoppen in een app die jij vervolgens downloadt. Op je smartphone staat namelijk veel persoonlijke informatie zoals e-mails, foto’s, documenten en adressenbestanden.

Direct doen (of laten):

 • Installeer een virusscanner

  Er zijn meerdere virusscanners verkrijgbaar via de app_stores. Deze apps kijken met je mee bij de installatie van elke app en ze geven je een waarschuwing als de app kwaadaardig is. Sommige van die apps zijn gratis, voor andere moet je betalen. Maar ook bij gebruik van zo'n virusscanner geldt nog steeds dat je zelf moet blijven opletten bij het downloaden van apps!

  Heb je dit gedaan?

  Ja dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit
 • Download apps veilig

  Loop voordat je een app op je smartphone, tablet of computer installeert onderstaande checklist door. Hiermee voorkom je dat je een app uit onbetrouwbare bron installeert en de app meer rechten geeft dan je wilt. 

  1. Controleer de bron
   Ken je de ontwikkelaar en aanbieder van de app? Zo niet, probeer dan meer informatie te verzamelen. Bijvoorbeeld via Google of op consumentenwebsites.
  2. Populariteit
   Als een app 150.000 keer gedownload is, is de kans groot dat de app veilig en betrouwbaar is. Wees voorzichtiger als een app slechts 15 keer gedownload is.
  3. Lees de voorwaarden
   Lees goed de voorwaarden van de app om te kijken tot welke informatie en functionaliteit je de app toegang geeft. Zo kunnen apps toegang vragen tot je contacten, berichten, foto's, locatie en microfoon. 
  4. Updaten
   De ontwikkelaars van apps brengen regelmatig updates uit. Updates die niet alleen de functionaliteit verbeteren, maar ook de beveiliging. Installeer deze updates zodat je kunt genieten van de nieuwe mogelijkheden, maar de app bovenal zo veilig mogelijk gebruikt.

   

  Heb je de checklist doorlopen?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit
 • Je telefoonnummer blokkeren voor sms-diensten

  Je kunt je telefoonnummer blokkeren voor sms-diensten. Dit zou ook kostbaar sms-verkeer van foute apps tegen moeten gaan. Dit doe je via www.payinfo.nl*.

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je dit gedaan?

  Ja dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit