Wat is VPN en wat kost het?

Met een VPN (Virtual Private Network) leg je een beveiligde verbinding aan tussen jouw apparaat (computer, tablet en smartphone) en het internet. Zo ben je afgeschermd online. Handig als je veilig gebruik wilt maken van een openbaar wifi-netwerk of Facebook en Twitter wilt gebruiken in landen waar deze diensten zijn geblokkeerd. Er zijn veel aanbieders waar je een VPN-dienst kunt afnemen en er bestaan gratis en betaalde VPN-diensten. Om tot een goede keuze te komen, is het handig om op een rijtje te zetten wat je van een VPN-aanbieder verwacht. Wil je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben om één account voor meedere apparaten te gebruiken of moet de VPN-software bijvoorbeeld beschikbaar zijn voor OS X of Windows? Let ook op snelheid, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, en hoe de privacy is geregeld.

Wat voor besturingssysteem gebruik je?

Direct doen (of laten):

 • Gebruik een Virtual Private Network (VPN)

  Als je een VPN-verbinding gebruikt, wordt je internetverkeer versleuteld verstuurd. Hierdoor kan een cybercrimineel niet zomaar bij de informatie die je ontvangt of verstuurt. Je kunt dan overal veilig internetten, ook via een openbaar wifi-netwerk.

  Er zijn veel verschillende VPN-aanbieders, sommige betaald. Veel smartphones hebben tegenwoordig ingebouwde VPN-software die je kunt activeren. Er zijn ook VPN-apps te downloaden voor verschillende besturingssystemen.

  Neem de tijd om je in VPN te verdiepen en te bepalen welke dienst het beste bij jou, jouw apparaten en je internetgedrag past.

  Gebruik je een VPN?

  Ja, die gebruik ik
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit
 • VPN op je smartphone instellen

  • Tik op 'Instellingen'.

  • Tik op 'Algemeen'.

  • Tik op 'VPN'.

  • Tik op 'Voeg VPN-configuratie toe...'

  • Voeg de gevraagde gegevens toe.

   Vraag je systeembeheerder of de ontwikkelaar van de VPN-app naar de juiste instellingen, mocht je deze niet weten.

  Heb je een VPN ingesteld?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit