Veilig op reis

Wat is veilig internetten op reis?

Voor sommige landen heb je vaccinaties en malariatabletten nodig. Ook online moet je jezelf beschermen op reis. Als je weet hoe je veilig kunt internetten op reis, bescherm je jezelf tegen online risico’s in het buitenland. Bijvoorbeeld tijdens het checken van je spaarrekening in een internetcafé in Bangkok, maar ook als je op de camping in Frankrijk voor de caravan je e-mail leest op je tablet.

Feitje 60 procent

houdt tijdens het boeken van een vakantie rekening met aanwezigheid wifi (Bron: Multiscope)

Waarom is veilig internetten op reis belangrijk?

Je vakantie is verpest als je auto wordt gestolen of je tent het begeeft. Met veilig internetten op reis is dit niet anders. Je wilt niet dat je spaarrekening wordt geplunderd omdat je inloggegevens zijn gestolen nadat je op een Spaans terras een onveilig wifinetwerk hebt gebruikt. Of dat iemand in een internetcafé de kopie van je paspoort uit je Hotmail vist en vervolgens identiteitsfraude pleegt.

Dit kan je direct doen

 • Veilig internetten in het buitenland

  Openbare wifi gebruiken is niet veilig, ook niet als je inlogt met een wachtwoord. Openbare wifi wordt aangeboden in hotels, op campings, in restaurants, op vliegvelden, en is heel verleidelijk om te gebruiken, maar je kunt er grote ellende van krijgen als cybercriminelen achter je inloggegevens van je e-mail, bank en andere accounts komen. En dat kunnen ze vrij gemakkelijk. Hoe kun je wel veilig internetten op reis:

  Gebruik je databundel
  Binnen Europa betaal je niets extra voor gebruik van je databundel (3G of 4G) en dan ben je een stuk veiliger op internet dan via openbare wifi.

  Internetbundel
  Denk je niet uit te komen met je databundel of ga je naar een land buiten Europa en wil je hoge kosten voor roaming voorkomen? Dan is het aan te raden een internetbundel voor op reis te kopen. Je weet dan precies hoeveel geld je uitgeeft als je op het strand een WhatsApp verstuurt, een foto op Facebook plaatst of belt via Skype. Klik hieronder op de naam van je provider en je leest precies hoe je een internetbundel voor op reis aanschaft.

  VPN
  Wil je wel gebruikmaken van openbare wifi, gebruik dan een VPN (Virtual Private Network). Met een VPN leg je een beveiligde verbinding aan tussen jouw apparaat (computer, tablet en smartphone) en het internet. Zo ben je afgeschermd online en kan een cybercrimineel niet zomaar bij de informatie die je ontvangt of verstuurt. Handig als je veilig gebruik wilt maken van een openbaar wifinetwerk. Ook kun je dan Facebook en Twitter gebruiken in landen waar deze diensten zijn geblokkeerd.

  Veel smartphones hebben ingebouwde VPN-software die je kunt activeren. Er zijn ook VPN-apps te downloaden voor verschillende besturingssystemen. Of neem een gratis of een betaalde VPN-dienst af van een VPN-aanbieder. Voordat je kiest, kun je eerst je wensen op een rijtje zetten. Wil je een VPN-account voor meer apparaten kunnen gebruiken? Moet de VPN-software beschikbaar zijn voor OS X of Windows? Let ook op snelheid, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, en hoe de privacy is geregeld.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

   

  Heb je dit gedaan?

  Ja dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit