Hoe kan ik veilig spullen online verkopen?

Internet biedt je als verkoper van goederen en diensten veel kansen. Of je nu je oude boeken en cd's wilt verkopen, je diensten als personal trainer aanbiedt of je klusbedrijf wil promoten, het bereik van internet is groot en goede recensies van jouw goederen en diensten kunnen je online verkoop snel laten groeien. Het grootste deel van de transacties op websites zoals Marktplaats.nl, Bol.com en Werkspot.nl verloopt probleemloos, maar helaas zijn er soms kopers en verkopers die kwaad in de zin hebben. Zorg er dus voor dat je veilig koopt en verkoopt op het internet.

Direct doen (of laten):

 • 8 tips voor veilig online handelen

  1. Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, is dit meestal ook zo.
   Als bijvoorbeeld gloednieuwe smartphones worden aangeboden tegen prijzen die beduidend lager zijn dan in winkels of andere advertenties, moet je extra alert zijn. Vraag in dat geval om het aankoop- of garantiebewijs van het product, stel kritische vragen over de herkomst van het product en zoek gegevens over de verkoper op om te controleren of hij of zij betrouwbaar is. Het kan hier om een oplichter gaan, om nepartikelen of zelfs om gestolen producten. In dit laatste geval kun je door aankoop medeplichtig zijn.
  2. Het is handig om naar producten bij je in de buurt te zoeken.
   Je kunt dan afspreken met de verkoper en het product met eigen ogen bekijken. Als je het onprettig vindt om bij een onbekende langs te gaan of iemand bij je thuis te laten komen, kun je afspreken op een openbare plek. Wees echter alert als een verkoper krampachtig probeert zijn adres verborgen te houden, niet wil afspreken of alleen wil afspreken op afgelegen plaatsen. Er is dan kans dat je met een oplichter te maken hebt.
  3. Zoek persoonlijk contact met de verkoper, bijvoorbeeld door op te bellen.
   Een vast telefoonnummer en een naam kun je via de telefoongids controleren. Indien het niet lukt om persoonlijk contact met de verkoper te krijgen, bestaat de kans dat je met een oplichter te maken hebt.
  4. Doe melding van (mogelijke) oplichting.
   Via de politie op www.mijnpolitie.nl*.
  5. Win zoveel mogelijk gegevens in over de verkoper.
   Bijvoorbeeld door op internet te zoeken naar naam, telefoonnummer en bankrekeningnummer. Wanneer een verkoper een oplichter blijkt te zijn, is de kans groot dat slachtoffers gegevens over hem of haar op internet gepubliceerd hebben. Controleer of de (bank)gegevens van de verkoper bekend zijn bij de politie via www.mijnpolitie.nl/miocheck*.
  6. Maak duidelijke afspraken met de verkoper.
   Zoals over de prijs, wijze van betaling, verzending en eventuele transport- en verzekeringskosten. Leg deze afspraken bij voorkeur schriftelijk vast, zodat er achteraf geen misverstanden ontstaan.
  7. Pas op voor oplichters uit het buitenland.
   Maak nooit geld over via anonieme betalingsdiensten als Western Union, MoneyGram of cheques als je de verkoper niet persoonlijk kent. Als je zelf iets verkoopt, stuur geen producten naar het buitenland zolang je nog geen geld heeft ontvangen. Lees op de FAQ van Marktplaats* hoe je malafide kopers en verkopers uit het buitenland kunt herkennen.
  8. Maak nooit grote bedragen over naar iemand die je niet kent.
   Hoe betrouwbaar de verkoper ook overkomt. Doe dit niet. Spreek bijvoorbeeld af om een deel van het bedrag vooraf te betalen en de rest na aflevering van het product.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je de tips gelezen?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit
 • Rechten en plichten bij online winkelen

  • Een webwinkel mag je niet alleen de mogelijkheid bieden om 100% van het aankoopbedrag vooruit te betalen, maar moet je ook de keuze geven om (een deel van het bedrag) achteraf te betalen. Veel bedrijven geven daarom de optie tussen 100% vooruitbetaling via iDeal of betaling achteraf met acceptgiro. Het is webwinkels ook toegestaan om enkel creditcardbetalingen te accepteren, omdat het overeengekomen bedrag pas wordt afgeschreven wanneer het product is afgeleverd.
  • Je persoonlijke gegevens, zoals je naam, adres en e-mailadres, moeten op een zorgvuldige manier, in overeenstemming met de Wet bescherming persoonsgegevens, te worden behandeld. Hoe de eigenaar van de website dit doet moet inzichtelijk voor je zijn, bijvoorbeeld via een privacyverklaring.
  • De verkoper van een product of dienst via internet is verplicht de totale prijs van zijn aanbod, inclusief alle bijkomende kosten zoals leveringskosten en BTW, duidelijk uiteen te zetten en je duidelijk te vragen of je hier mee akkoord gaat, voordat er sprake kan zijn van een definitieve (koop)overeenkomst. Als de verkoper zich hier niet aan houdt en beweert dat je wel een (koop)overeenkomst hebt gesloten, kun je deze schriftelijk vernietigen.
  • Je hebt het recht om het product binnen 14 dagen terug te sturen zonder dat je daarvoor een reden hoeft op te geven. De termijn van 14 dagen begint te lopen op het moment dat je het product ontvangt. Je hebt het recht om het product uit de verpakking te halen om te bepalen of het je bevalt of niet. Je moet de verpakking daarbij zoveel mogelijk intact laten. Je mag het product niet in gebruik nemen, omdat het weer doorverkocht moet kunnen worden aan iemand anders. Sommige artikelen kunnen vanwege hun aard niet teruggestuurd worden, bijvoorbeeld hygiënische producten, tijdsgebonden producten (tijdschriften, tv gids), producten die voor jou speciaal op maat worden gemaakt, producten die snel kunnen bederven of cd’s en computerspellen die niet (meer) verzegeld zijn.
  • Je dient een bevestiging van je koop te ontvangen op het door jou opgegeven e-mailadres, waarin de details van de aanschaf, je mogelijkheden de overeenkomst te herroepen en contactgegevens vermeld worden.

  Op de website van ConsuWijzer* vind je meer informatie over veilig online winkelen. Ook vind je hier handige voorbeeldbrieven voor als er iets mis gaat.

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Ken je je rechten en plichten?

  Ja, die ken ik
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit