Ik krijg facturen voor spullen die ik niet heb gekocht

Identiteitsfraude via webwinkels komt veel voor. Het is helaas ook vrij simpel om te doen. Oplichters hebben alleen je naam en adres nodig. Vervolgens plaatsen ze een bestelling in een webwinkel, laten de rekening naar jou sturen en de bestelde goederen en diensten naar een ander adres.

Ben je slachtoffer van identiteitsfraude en krijg je facturen voor spullen die je niet hebt gekocht? Onderneem hiertegen dan direct actie.

Direct doen (of laten):

 • Identiteitsfraude melden

  Meld identiteitsfraude altijd bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) en doe aangifte bij de politie.

  Aangifte doen bij de politie*
  Je kunt niet online aangifte doen van de gevolgen van identiteitsfraude. Je moet hiervoor naar het politiebureau. Een afspraak maken kan via 0900-8844. Neem zoveel mogelijk documenten mee die je verhaal ondersteunen, zoals brieven van deurwaarders, reisdocumenten waaruit blijkt dat je ergens anders was, enzovoort. Zorg ook dat er geen digitale sporen verloren gaan, neem e-mails mee.

  Melding maken bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten*
  Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) van de Nederlandse overheid begeleidt je als je identiteit is misbruikt of als je persoonsgegevens bij de overheid niet kloppen. Je krijgt van het meldpunt een analyse van je situatie en de gevolgen van de fraude. Je krijgt advies over de stappen die je kunt ondernemen en het voorkomen van identiteitsfraude. Via het meldingsformulier op de website van het meldpunt* kun je in contact komen met het meldpunt. 

  Het CMI is op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar via 088 900 10 00 (lokaal tarief). Je kunt je vraag ook sturen via het contactformulier op Rijksoverheid.nl*.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

   

  Heb je identiteitsfraude gemeld?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit