Welke online betaalmethoden zijn veilig?

Er zijn verschillende manieren om online te betalen. Soms biedt een webwinkel de mogelijkheid om achteraf te betalen met een factuur of acceptgiro. Ook kun je bij levering aan de deur betalen. Dit wordt onder rembours genoemd. Vaak zal je echter bij bestelling direct (een deel van) het totaalbedrag moeten afrekenen. De meest gebruikte betaalmiddelen hiervoor zijn de creditcard en verschillende andere online betaalmethoden zoals bijvoorbeeld PayPal. In Nederland is iDeal een veelgebruikte manier om direct online te betalen met je bankpas. Dit programma maakt vanuit de website waar je bezig bent een aankoop te doen op jouw verzoek een directe en beveiligde verbinding met de internetbankieromgeving van je eigen bank. Na het doorlopen van de betaling word je weer terug geleid naar de webwinkel om de bestelling af te ronden.

Direct doen (of laten):

 • 7 tips voor veilig online winkelen

  • Beoordeel voor jezelf of je de website waar je iets wilt kopen vertrouwt.
   Bevat de website contactinformatie, ziet de pagina er verzorgd uit? Klopt het KvK-nummer? In welk land is het bedrijf gevestigd, ken je het bedrijf? Ben je het eens met het verzend- en retourbeleid? Een professionele uitstraling zegt niet alles, maar kan wel een aanwijzing zijn dat het een professioneel bedrijf betreft.
  • Via vergelijkingssites, zoals www.vergelijk.nl*www.kieskeurig.nl* of www.beslist.nl* kun je de feedback van andere klanten van de webwinkel lezen.
   Veel positieve beoordelingen is een indicatie dat de webwinkel veilig is.
  • Via de Online ShopScan van Consuwijzer kun je checken of een webwinkel OK is*.
  • Een waarborg of keurmerk kan er op duiden dat het om een erkend veilige webwinkel gaat.
   Een van de bekendste keurmerken in Nederland is het Thuiswinkel.org keurmerk. Kijk voor meer informatie over dit keurmerk op de website van Thuiswinkel.org*. Andere keurmerken zijn het Qshops Keurmerk* en WebwinkelKeur*.
  • Controleer op de website van de uitgever van het keurmerk of deze het keurmerk ook daadwerkelijk aan die webwinkel heeft verstrekt.
   Controleer van een keurmerk ook wat de betekenis is, bijvoorbeeld door te kijken of het keurmerk voorkomt op de lijst van ConsuWijzer*.
  • Controleer of je gebruik maakt van een beveiligde internetverbinding
   Voor het verzenden van gevoelige informatie, zoals je creditcardgegevens, is het belangrijk dat je gebruik maakt van een beveiligde internetverbinding. Bij een beveiligde internetverbinding staat er https://adreswebsite in de adresbalk van je browser in plaats van het normale http://adreswebsite. De letter 's' staat voor 'secure' (Engels voor veilig). Bij de meeste browsers zie je ook een slotje in de adresbalk of onderin in het browserscherm.
  • Let op dat je alleen een vakje aanvinkt voor akkoord met de algemene voorwaarden, de privacyverklaring en het ontvangen van nieuwsbrieven als je deze daadwerkelijk gelezen en begrepen hebt.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je de tips gelezen?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit
 • Keurmerk Thuiswinkel.org controleren

  Criminelen worden steeds beter in het kopiëren van webwinkels van bekende merken zoals Dixons en Computerland. Ook ontwerpen ze zelf websites met een betrouwbare en veilige uitstraling. Alles wordt gedaan om nietsvermoedende consumenten te verleiden een bestelling te plaatsen en ze op die manier geld afhandig te maken. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van het Thuiswinkel Waarborg logo op een valse website. Op Thuiswinkel.org lees je precies hoe je kunt controleren of een webshop het logo terecht gebruikt*.

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad  

  Heb je het keurmerk gecontroleerd?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit
 • Rechten en plichten bij online winkelen

  • Een webwinkel mag je niet alleen de mogelijkheid bieden om 100% van het aankoopbedrag vooruit te betalen, maar moet je ook de keuze geven om (een deel van het bedrag) achteraf te betalen. Veel bedrijven geven daarom de optie tussen 100% vooruitbetaling via iDeal of betaling achteraf met acceptgiro. Het is webwinkels ook toegestaan om enkel creditcardbetalingen te accepteren, omdat het overeengekomen bedrag pas wordt afgeschreven wanneer het product is afgeleverd.
  • Je persoonlijke gegevens, zoals je naam, adres en e-mailadres, moeten op een zorgvuldige manier, in overeenstemming met de Wet bescherming persoonsgegevens, te worden behandeld. Hoe de eigenaar van de website dit doet moet inzichtelijk voor je zijn, bijvoorbeeld via een privacyverklaring.
  • De verkoper van een product of dienst via internet is verplicht de totale prijs van zijn aanbod, inclusief alle bijkomende kosten zoals leveringskosten en BTW, duidelijk uiteen te zetten en je duidelijk te vragen of je hier mee akkoord gaat, voordat er sprake kan zijn van een definitieve (koop)overeenkomst. Als de verkoper zich hier niet aan houdt en beweert dat je wel een (koop)overeenkomst hebt gesloten, kun je deze schriftelijk vernietigen.
  • Je hebt het recht om het product binnen 14 dagen terug te sturen zonder dat je daarvoor een reden hoeft op te geven. De termijn van 14 dagen begint te lopen op het moment dat je het product ontvangt. Je hebt het recht om het product uit de verpakking te halen om te bepalen of het je bevalt of niet. Je moet de verpakking daarbij zoveel mogelijk intact laten. Je mag het product niet in gebruik nemen, omdat het weer doorverkocht moet kunnen worden aan iemand anders. Sommige artikelen kunnen vanwege hun aard niet teruggestuurd worden, bijvoorbeeld hygiënische producten, tijdsgebonden producten (tijdschriften, tv gids), producten die voor jou speciaal op maat worden gemaakt, producten die snel kunnen bederven of cd’s en computerspellen die niet (meer) verzegeld zijn.
  • Je dient een bevestiging van je koop te ontvangen op het door jou opgegeven e-mailadres, waarin de details van de aanschaf, je mogelijkheden de overeenkomst te herroepen en contactgegevens vermeld worden.

  Op de website van ConsuWijzer* vind je meer informatie over veilig online winkelen. Ook vind je hier handige voorbeeldbrieven voor als er iets mis gaat.

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Ken je je rechten en plichten?

  Ja, die ken ik
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit