Een app wil toegang tot mijn contacten

Een app toegang tot je contacten geven, kan handig zijn. Bijvoorbeeld als je WhatsApp gebruikt. De app van deze berichtendienst ziet in één oogopslag wie van je familie, vrienden, collega’s en bekenden ook WhatsApp gebruiken. Andere apps wil je misschien geen toegang geven tot je contacten. Want wat doet de app met de contactgegevens? En welke rechten geef je eigenlijk op als je toegang tot contacten toestaat? Voor een dienst als WhatsApp geldt dat je hem niet kunt gebruiken als je je contacten niet deelt, maar je contacten direct vanuit een spelletje kunnen uitnodigen om mee te spelen is vaak een optie en niet noodzakelijk om het spel te kunnen spelen. En dan moet je je afvragen of je die contacten wel wilt delen.

Direct doen (of laten):

 • Lees de voorwaarden van de app

  Lees voor het downloaden van de app uit de app store de voorwaarden van de app om te kijken tot welke informatie en functionaliteiten je de app toegang geeft. Zo kunnen apps toegang vragen tot je contacten, berichten, foto's, locatie en microfoon. 

  Let zeker op bij gratis apps: als je niet hoeft te betalen met geld, betaal je waarschijnlijk met gegevens. Kijk dus bij apps die toestemming vragen voor allerlei functies op je telefoon even goed na wat ze met die gegevens kunnen doen en of jij dat acceptabel vindt.

  Stel jezelf vervolgens de vraag of jij het acceptabel vindt dat de app bij deze gegevens kan. 

  Heb je de voorwaarden gelezen?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit