Ik deel foto's en video's op sociale media

Met de camera van je smartphone kun je foto's en video’s maken. Deze foto's en video’s kun je vervolgens doorsturen naar andere smartphones of e-mailadressen. Je kunt het beeldmateriaal opslaan op je smartphone en tablet of overzetten op een computer of laptop. Ook kun je de foto's en video’s op internet plaatsen. Via YouTube zijn bijvoorbeeld veel filmpjes te vinden die met een mobiele telefoon gemaakt zijn. Je kunt ze ook op sociale media plaatsen, zoals Facebook, Twitter en Instagram. Het gebruik van camera’s op smartphones biedt dus veel leuke mogelijkheden, maar helaas is er ook een keerzijde. Mensen kunnen ongewenst foto's of video’s van anderen maken en deze via internet verspreiden.

Direct doen (of laten):

 • Je online privacy beschermen

  • Denk goed na voor je iets online zet. Zo gemakkelijk als het is om iets op het internet te plaatsen, zo moeilijk is het om het er weer af te krijgen. Zelfs als je denkt dat je iets verwijderd hebt, kan het ergens anders op internet plotseling opduiken. Informatie die je op internet plaatst kan immers door anderen worden opgeslagen en hergebruikt. Vraag je daarom van tevoren af hoe je het zou vinden als bepaalde mensen (exen, ouders, leraren, collega’s, huidige of toekomstige werkgevers) de informatie te zien zouden krijgen. Wil je dit liever niet, neem dan het zekere voor het onzekere en plaats de informatie niet online.
  • Wanneer je ziet dat iemand een foto van je geplaatst heeft op sociale media en je hebt dit liever niet, spreek de persoon er dan op aan en vraag of de foto verwijderd kan worden. In Facebook heb je de mogelijkheid om als je iets ziet wat je niet leuk vindt, maar de voorwaarden van Facebook niet schendt, een bericht te sturen aan de persoon die de inhoud heeft geplaatst* met de vraag het bericht te verwijderen.
  •  Wees je ervan bewust dat anderen chatgesprekken kunnen opslaan.
  • Accepteer niet zomaar iedereen op sociale netwerksites. Wees selectief in wie je wel en niet toelaat op je profiel. Laat alleen mensen toe die je persoonlijk kent. Laat je niet verleiden door het hebben van een zo’n lang mogelijke vriendenlijst. Niemand heeft 500 vrienden.
  • Zorg ervoor dat je profielen op sociale media afgeschermd zijn. Op Facebook bijvoorbeeld kun je de zichtbaarheid van je hele profiel instellen door in het menu aan de rechterkant van de homepage naar ‘Privacyinstellingen’ te gaan en dit op ‘Vrienden’ te zetten.  Op Twitter kun je dit doen door te kiezen voor ‘Instellingen’ en ‘Mijn tweets afschermen’ aan te vinken.
  • Schakel locatievoorzieningen uit. Sommige diensten, zoals Twitter en Instagram, bieden aan om automatisch een locatie aan je berichten toe te voegen. Schakel dit uit, zodat anderen niet kunnen zien waar je bent.
  • Gebruik online een bijnaam (nickname) of alleen je voornaam. Noem geen telefoonnummers, adressen, namen van scholen of bedrijven en andere herkenbare plekken waardoor mensen er achter kunnen komen wie je bent en waar je bent.
  • Maak een anoniem e-mailadres aan dat je kunt gebruiken als je je ergens moet registreren of als je een e-mailadres moet achterlaten om een reactie op een website te plaatsen.
  • Pas op met foto’s waaruit kan worden afgeleid waar je bent, waar je woont of waar je werkt. Plaats dus geen foto’s waarop een straatnaambord, je huis, je werk of de school van je kinderen te zien is. Stuur dit soort foto’s ook niet naar mensen met wie je chat, maar die je niet persoonlijk kent.
  • Wil je mensen die je online hebt leren kennen in het echt ontmoeten? Spreek af in een openbare gelegenheid, zoals een café. Sommige mensen doen zich op internet anders voor dan ze in het echt zijn.
  • Wil je weten hoe degene met wie je chat eruit ziet? Gebruik dan een webcam. Het is meteen een goede manier om erachter te komen of degene met wie je chat ook echt is wie hij/zij zegt dat hij is.
  • Zoek jezelf op via Google of een andere zoekmachine om te kijken welke informatie er over je te vinden is op internet.
  • Houd rekening met de (online) privacy van anderen. Plaats niet zomaar foto’s of filmpjes van anderen op internet.

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

   

  Bescherm je je online privacy?

  Ja, dat doe ik
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit
 • Sociaal foto's en video's delen op sociale media

  • Vraag altijd toestemming aan degene die op je foto's of video’s te zien is voordat je het materiaal doorstuurt naar anderen of op het internet verspreidt.
  • Voeg ook niet ongevraagd mensen toe (taggen) aan foto's en video's. 
  • Staan er kinderen op je foto? Vraag dan aan de ouders of zij er bezwaar tegen hebben als je deze foto deelt op sociale media.
  • Maak geen foto’s op locaties waar gevoelige gegevens opgeslagen kunnen zijn, zoals op je werk.
  • Pas ook op met foto’s van mensen in kleedkamers, op uit de hand gelopen feestjes of in genante poses. Veel mensen stellen het niet op prijs als dit soort foto’s gemaakt en/of geplaatst worden.

  Ben je sociaal op sociale media?

  Ja, dat ben ik
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit
 • Veiligheidscentrum Facebook

  In het Veiligheidscentrum van Facebook kun je onder andere een beveiligings- en privacycontrole uitvoeren. Maar je vindt er ook het Centrum ter preventie van pesten met informatie voor tieners, ouders en onderwijzers. En je vindt er onder andere video’s met uitleg over de tools die Facebook heeft ontwikkeld om de controle te krijgen over jouw ervaring op Facebook. Ook vind je hier veel tips en suggesties voor veilig en verantwoord delen. Het Centrum ter preventie van pesten is een plek voor tieners, ouders en onderwijzers die informatie zoeken om pesten te voorkomen en/of bespreekbaar te maken. Facebook heeft dit ontwikkeld in samenwerking met het Yale Center for Emotional Intelligence in 2013 en heeft dit met bijna 60 partners wereldwijd toegankelijk gemaakt.

  Bezoek het Veiligheidscentrum van Facebook* en kijk hoe je online delen, sociaal, leuk én veilig houdt.

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je het veiligheidscentrum bezocht?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit