Ik heb een virus. Kan mijn bedrijf internetbankieren?

Als je een virus op je computer hebt, is het niet verstandig om nog te internetbankieren. De verspreiders van het virus kunnen namelijk via het virus proberen om je inloggegevens in handen te krijgen en geld van je zakelijke rekening halen.

Antwoord:

print
 • Veilig zakelijk internetbankieren in 5 stappen

  1. Houd je beveiligingscodes geheim
  2. Zorg ervoor dat je bankpas nooit door een ander gebruikt wordt
  3. Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die je gebruikt voor je bankzaken
  4. Controleer je bankrekening
  5. Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op.

  Op de website www.veiligbankieren.nl* vind je een toelichting op deze veiligheidsregels*.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

 • Een virusscanner voor je bedrijfscomputer downloaden

  Een virusscanner is één van de belangrijkste onderdelen van de bescherming van je computer. Bij de keuze voor een virusscanner is een goede afweging tussen prijs, kwaliteit en functionaliteit belangrijk.

  Aandachtspunten bij het kiezen van een geschikte virusscanner:

  • Bepaal tegen welke gevaren het antivirusproduct je moet beschermen.
  • Weeg de voor- en nadelen van gratis en betaalde virusscanners goed tegen elkaar af.
  • Kies een virusscanner die zowel on access als on demand kan scannen. Thuisgebruikers worden geadviseerd om een virusscanner te nemen die beide soorten scans kan uitvoeren.
  • Een virusscanner die gebruikmaakt van een 'heuristische analyse' vereist gevorderde kennis.
  • Wil je besmette bestanden alleen verwijderen, of wil je eerst proberen om ze schoon te maken?
  • Kies een virusscanner met een automatische update-functie.

  Waar moet mijn virusscanner je tegen beschermen?
  Elke virusscanner beschermt je tegen veelvoorkomende virussen, wormen en trojans. Sommige pakketten hebben daarnaast nog extra functies, zoals een firewall, het blokkeren van pop-ups, of het scannen van je e-mails en de internetpagina’s die je bezoekt. Bepaal voordat je een antivirusproduct aanschaft welke van deze functies je nodig hebt en welke niet.

  Gratis of betaald
  Laat je bij het kiezen van een antivirusproduct niet misleiden door de prijs. Er zijn tegenwoordig veel gratis virusscanners die kwalitatief even goed zijn als betaalde producten. Wees je er wel van bewust dat aan de lage prijs soms ook nadelen kunnen kleven, zoals:

  • Minder functionaliteit.
  • Minder ondersteuning.
  • Het tonen van advertenties door de virusscanner.

  Kies je voor een betaalde virusscanner, bereken dan van tevoren wat het pakket je gaat kosten over de totale gebruiksperiode. Soms moet je naast de aanschafprijs ook nog een periodiek bedrag betalen voor het ontvangen van updates of ondersteuning.

  Werking van de virusscanner
  Een antivirusproduct kan twee manieren gebruiken om een kwaadaardig bestand te ontdekken:

  • Het vergelijken van een gescand bestand met een lijst van bekende malware (virusdefinities). Je virusscanner herkent een kwaadaardig bestand als het overeenkomt met een virus in de lijst. Nieuwe virussen worden pas ontdekt wanneer je je virusscanner update met een lijst waar het nieuwe virus in voorkomt.
  • Een analyse van het gedrag van een programma (heuristische analyse). Deze scan kan nieuwe virussen wel direct herkennen. De keerzijde hiervan is dat de werking van een goedaardig programma soms kan lijken op het gedrag van een virus. Hierdoor loop je het risico dat je per ongeluk een goedaardig bestand verwijdert en schade doet aan je systeem.

  Allen gevorderde gebruikers wordt aangeraden aan om gebruik te maken van heuristische analyses. Onervaren gebruikers wordt geadviseerd om te werken met een scan op basis van virusdefinities. Zorg er wel voor dat je virusscanner elke dag automatisch ge-update wordt.

  Virussen onschadelijk maken
  Een virusscanner kan verschillende acties uitvoeren als hij een geïnfecteerd bestand ontdekt:

  • Het bestand in quarantaine plaatsen, zodat het virus geen schade meer kan doen en zich niet verder kan verspreiden.
  • Het geïnfecteerde bestand schoonmaken. Dit is niet altijd mogelijk, maar het is erg handig wanneer belangrijke bestanden geïnfecteerd raken, waarvan je geen schone versie meer hebt.
  • Het volledige bestand verwijderen, inclusief het virus.

  Sommige virusscanners bieden niet al deze mogelijkheden, terwijl andere producten juist extra opties hebben. Bedenk je bij het kiezen van een virusscanner welke van deze functies je nodig hebt.

  Automatisch updaten
  Omdat er dagelijks nieuwe malware verschijnt, is het voor de bescherming van je systeem belangrijk dat je virusscanner steeds beschikt over de recentste virusdefinities. Deze kun je downloaden van de website van je fabrikant. De meeste virusscanners kun je ook instellen om deze updates automatisch te downloaden. Wij raden thuisgebruikers aan om een virusscanner te nemen met zo’n automatische updatefunctie.

  Nep-antivirus
  Omdat veel mensen een virusscanner tegenwoordig via internet aanschaffen, nog een waarschuwing voor nep-antivirusproducten. Er zijn duizenden voorbeelden bekend van programma’s die zich voordoen als virusscanners, maar die in werkelijkheid computers juist besmetten met malware en de creditcardgegevens van de gebruikers stelen.

 • Scan je bedrijfscomputer op virussen

  Laat je virusscanner je computer controleren op virussen en gevonden virussen verwijderen.

  Heb je geen virusscanner? Installeer er dan een.