3 tips om je kinderen online te beschermen

Direct doen (of laten):

print

Wat voor besturingssysteem gebruik je?

 • Stel ouderlijk toezicht in

  • Klik op 'Start'.

  • Open 'Configuratiescherm'.

  • Klik op 'Ouderlijk toezicht'

  • Klik op het standaardgebruikersaccount waarvoor je ouderlijk toezicht wilt instellen.

   Als het standaardgebruikersaccount nog niet is ingesteld, klik je op 'Een nieuw gebruikersaccount' maken om een nieuw account in te stellen.

  • Afzonderlijke instellingen aanpassen.

   Wanneer je ouderlijk toezicht hebt ingeschakeld voor de standaard gebruikersaccount van je kind, kun je de afzonderlijke instellingen aanpassen:

   • Tijdslimieten
    Je kunt de tijden beperken waarop je kinderen zich bij de computer mogen aanmelden. Door middel van tijdslimieten kun je voorkomen dat kinderen zich op de opgegeven tijden aanmelden. Je kunt verschillende aanmeldingstijden opgeven voor elke dag van de week. Als ze aangemeld zijn wanneer de toegewezen tijd verstrijkt, worden ze automatisch afgemeld.

   • Ontspanning
    Je kunt de toegang tot spelletjes beperken, een leeftijdscategorie kiezen, de typen inhoud kiezen die je wilt blokkeren en de toegang tot spelletjes zonder classificatie of specifieke spelletjes blokkeren of toestaan.

   • Specifieke programma's toestaan of blokkeren
    Je kunt voorkomen dat kinderen bepaalde ongewenste programma's starten.
 • Schakel de veiligheidsmodus op YouTube in

  Als je de veiligheidsmodus inschakelt, filtert YouTube ongepaste video's op basis van de markeringen van de community, leeftijdsbeperkingen en andere signalen, en is voor alle talen beschikbaar. YouTube kan niet garanderen dat het filteren 100% foutloos werkt, maar voert wel voortdurend verbeteringen door.

  De veiligheidsmodus inschakelen:

  1. Scroll naar de onderkant van een YouTube-pagina en klik op de vervolgkeuzelijst in het gedeelte 'Veiligheid'.
  2. Kies de opties Ingeschakeld of Uitgeschakeld om deze functie aan of uit te zetten.
  3. Let op: als je de veiligheidsmodus inschakelt op YouTube, wordt ook Google SafeSearch ingeschakeld, een vergelijkbaar filter voor Google Zoeken.

  De veiligheidsmodus wordt in de browser ingeschakeld. Dus voor elke browser op je computer, zoals Internet Explorer en Safari, moet je de veiligheidsmodus apart inschakelen. Als je browser meerdere profielen ondersteunt, dan moet het ook voor ieder profiel apart worden ingeschakeld. 

  Als de veiligheidsmodus eenmaal is ingeschakeld, dan blijft deze actief, of je nu ingelogd bent of niet. Ook maakt het niet uit als een andere persoon inlogt op een ander YouTube-account.

  De YouTube-veiligheidsmodus en Google SafeSearch zijn gekoppeld. Als je de veiligheidsmodus inschakelt, wordt Google SafeSearch ook ingeschakeld. Het werkt ook vice versa: als je de veiligheidsmodus uitschakelt, wordt Google SafeSearch ook uitgeschakeld.

  De veiligheidsmodus vergrendelen:

  Als je wilt dat de veiligheidsmodus iedere keer dat je YouTube bezoekt blijft ingeschakeld, dat kun je de veiligheidsmodus vergrendelen.

  1. Log in op je YouTube-account.
  2. Scroll naar de onderkant van een YouTube-pagina en klik op de vervolgkeuzelijst in het gedeelte 'Veiligheid'.
  3. Je krijgt nu een extra optie om voor deze browser de veiligheidsmodus te vergrendelen.

  Als je ingelogd blijft op het YouTube-account waarmee de veiligheidsmodus is vergrendeld, dan kunnen andere gebruikers deze instelling wijzigen. Om ervoor te zorgen dat er niet met de vergrendeling wordt geknoeid, moet je uitloggen bij het account waarmee de veiligheidsmodus is ingeschakeld.

  De veiligheidsmodus uitschakelen:

  1. Scroll naar de onderkant van een YouTube-pagina en klik op 'Veiligheid: Ingeschakeld'.
  2. Klik daarna op de optie 'Uitgeschakeld'.
  3. Als je de veiligheidsmodus hebt vergrendeld, wordt je gevraagd om in te loggen en je gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren om te bevestigen dat je de veiligheidsmodus wilt uitschakelen.
  4. Als je eenmaal bent ingelogd, scroll je naar de onderkant van een YouTube-pagina om de veiligheidsmodus uit te schakelen.

  Let op: als je de veiligheidsmodus uitschakelt, wordt Google SafeSearch ook uitgeschakeld.

 • Brochures en boekjes voor kinderen en ouders

  Onderstaande brochures en boekjes kun je meteen openen en opslaan of printen om aan je kind te laten lezen of met je kind te bespreken.

  • Digitaal pesten*
   Pesten is van alle tijden. Bij digitaal pesten of cyberpesten heeft het terrein zich alleen verplaatst naar internet. Veel kinderen hebben ervaring met digitaal pesten. Door het bespreekbaar te maken, kan er meer begrip ontstaan tussen pesters en kinderen die gepest worden. Uiteindelijk kun je door te praten over goed gedrag op internet zorgen dat digitaal pesten niet uit de hand loopt. Dit boekje, bedoeld voor docenten en ouders, helpt daarbij.
  • Special_Digitaal_pesten.pdf
  • Brochure_Meldknop_docenten_en_ouders.pdf
  • Beste_gratis_apps_voor_kinderen.pdf
  • Spelend leren: online zijn (4-8 jaar)*
   Het boekje helpt kleine kinderen spelenderwijs hun eerste stappen te zetten bij het ontwikkelen van hun digivaardigheden en digibewustzijn.
  • DigiDuck
   Speciale uitgave van Donald Duck over veilig internetten.
  • Mijn_kind_mobiel_6-12_jaar.pdf
  • Mijn_puber_mobiel_12.pdf
  • Speciaal_onderwijs_10.pdf
  • Sociale Media*
   Geeft niet alleen uitleg over het fenomeen en de belangrijkste sociale media, ook krijgen ouders tips over de wijze waarop zij hun kind het best op internet kunnen begeleiden en welke regels andere ouders hierbij hanteren.
  • Hacken*
   Op de website van stichting Hack in the Class kun je lezen wat je kunt doen als je kind strafbaar hackt en hoe je kind ethisch (niet strafbaar) kan hacken en zijn of haar beroep kan maken van hacken.
  • Kinderen en online privacy*
   In deze brochure van Digibewust, Mijn Kind Online en Kennisnet worden ouders en jongeren op weg geholpen met tips, informatie en advies.
  • WIJS De online wereld in*
   Het magazine 'WIJS De online wereld in' dat ouders helpt van kinderen tussen de 5 en 17 jaar bij de uitdagingen rond de mediaopvoeding van hun kinderen. Het magazine staat boordevol handige tips en deskundig advies van mediaexperts voor elke leeftijdsgroep. Zo wordt er advies gegeven over beeldschermtijd en over hoe het mediagebruik van pubers te managen. Ook bevat het informatie over de kansen en eventuele valkuilen van digitale media en biedt het een inkijkje in het digitale leven van andere gezinnen. De tweede editie van het magazine is gratis online beschikbaar via wijsmagazine.vodafonecampagnes.nl*. WIJS is een initiatief van Vodafone Nederland* in samenwerking met Mediawijzer.net*, Mijn Kind Online en Veilig Internetten.
  • The Web We Want: educatief handboek*
   Voor wat oudere kinderen (13-16 jaar) is the Web We Want* ontwikkeld. Dit educatieve handboek is ontwikkeld om met elkaar het gesprek aan te gaan over onder andere het gebruik van online media en privacy. Kijk voor meer informatie op de speciale pagina's van Ziggo* waar veel informatie wordt gegeven over het bevorderen van digitale toegankelijkheid en vaardigheden, maar ook over het veilig gebruik van digitale producten en diensten.    
  • De Online E-safety Kit*
   De Online E-Safety kit is beschikbaar en gratis voor iedereen in Nederland te downloaden.
  • Denk na voordat je iets deelt*
   Een gids met tips van Facebook, MijnKindOnline (Stichting Kennisnet) en Veilig internetten. De handleiding bevat eenvoudige tips over het veilig online delen van persoonlijke informatie.
  • Mediawijzer.net*
   Opvoedingsgerelateerde informatie.
  • Mediaopvoeding.nl*
   Antwoorden op vragen over mediaopvoeding zoals gebruik van sociale media, smartphones en gaming.

   

   

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad