Wat is een internetchallenge?

Internet challenges zijn spelletjes die vaak gedeeld worden via social media waarin kinderen elkaar uitdagen om gevaarlijke challenges of uitdagingen te doen. Filmpjes over het uitvoeren van de challenge worden gedeeld op social media en zorgen er zo voor dat steeds meer kinderen en jongeren zich uitgedaagd voelen om mee te gaan doen aan de challenge.

Antwoord:

print
 • Uitdagen via sociale media - challenges

  Enkele bekende internetchallenges zijn ‘the choking game’, de ‘blue whale challenge’ en de ‘cinnamon challenge’.

  Choking game

  De choking game is een ‘spelletje’ waarbij kinderen elkaar of zichzelf verstikken totdat degene die verstikt wordt, flauwvalt. Informatie om de choking game te spelen vinden jongeren op bijvoorbeeld YouTube en die informatie delen zij weer via sociale media. De choking game is schadelijk,  er ontstaat  zuurstoftekort iedere keer dat je flauwvalt door zo’n verstikking en dat is erg slecht voor de hersenen. Op de website van Bureau Jeugd en Media vind je meer informatie over de choking game. De Stichtingen tegen Internetmisstanden heeft hier ook een bijzondere documentaire over gemaakt.

  Cinnamon challenge

  Bij de cinnamon challenge is de uitdaging om zo snel mogelijk een eetlepel kaneel weg te werken. Dit is erg moeilijk omdat kaneel je mond direct uitdroogt. Het gevaarlijke aan deze challenge is dat je echt kan stikken. Als kaneel in je longen terecht komt, blokkeert het de luchtwegen.

  Blue Whale challenge

  De Blue Whale Challenge, Blue Whale Game of MoMo-challenge is een challenge die je speelt via social media. Het spel heeft 50 opdrachten waarin de opdrachten steeds gevaarlijker worden.  De laatste opdracht zou zelfs om zelfmoord gaan. Er zijn verschillende profielen in Instagram die actief kinderen en jongeren willen volgen.De challenge die nu op Instagram vanuit verschillende profielen gedeeld wordt, bestaat uit enge foto’s waarin gedreigd wordt met verschrikkelijke dingen als je stopt met de challenge. Ook wordt er gedreigd dat degene die jou de berichtjes stuurt, weet waar je woont. Dat is niet zo! Zolang jij (of je kind) geen persoonlijke informatie geeft, kunnen ze daar niet achter komen. Praat erover met kinderen. Maak ze duidelijk dat het niet echt is. De mensen achter zo’n profiel doen dit alleen maar om je bang te maken.  Als zo’n account je wil volgen, blokkeer en rapporteer het. 

  Het Jeugdjournaal maakt een item over de Blue Whale Challenge.

  Rapporteren op Instagram

  In het item van het jeugdjournaal geven kinderen het advies om het profiel of de post te rapporteren bij Instagram. Bij voldoende meldingen dat een profiel ongepaste berichten stuurt of dat een bepaald bericht ongepast is, zal Instagram de post of het profiel verwijderen.

  Een post op Instagram rapporteren.
  Een profiel op Instagram rapporteren.

  Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand?

  Heb je behoefte om hierover met iemand te praten? Dan kan je contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie.

  Bel 113 (gebruikelijke belkosten) of bel 0800-0113 (gratis en anoniem) 
  Chat (anoniem) via 113