Wat is een phishingmail?

Phishing is een groeiend probleem in Nederland. Het komt steeds vaker voor en kost een hoop geld.

Antwoord:

print
  • E-mail van een crimineel

    Phishing is een vorm van cybercrime waarbij criminelen een e-mail naar je verzenden om te proberen inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens van jou te achterhalen. Vandaar het woord phishing, dat ‘hengelen’ betekent.

    Als afzender van de e-mail staat de naam van je bank, creditcardmaatschappij of een andere betrouwbare instantie vermeld. In het bericht staat bijvoorbeeld dat de bank je gegevens wil controleren vanwege een update of dat je rekening is geblokkeerd. Of je zou een prijs hebben gewonnen of een erfenis krijgen.

    Door de betrouwbaar ogende afzender kun je geneigd zijn te antwoorden op de vraag in de nepmail om je inloggegevens of pincode. Doe dit nooit. Een bank of andere betrouwbare instantie vraagt niet per e-mail om je persoonlijke gegevens aan ze door te geven. Je bank verstuurt alleen e-mail naar je die je kunt vinden nadat je bent ingelogd in de app of op de website.

    Klik ook nooit op een hyperlink in de e-mail. Als je dit wel zou doen, wordt er ongemerkt op je computer een kwaadaardig programma geïnstalleerd.