Wat is cybercrime?

Bijna 3,5 miljoen Nederlanders waren in 2017 het slachtoffer van cybercrime en is van hen ongeveer 1,3 miljard euro gestolen. Bijvoorbeeld via ransomware: 1 op 17 Nederlanders is op die manier bestanden kwijtgeraakt en 1 op de 8 heeft betaald aan de cybercriminelen, maar geen bestanden teruggekregen. Ook de schade van pinpas- of creditcardfraude, oplichting bij online aankopen en het klikken op een nepmail is fors.

Antwoord:

print
  • Cybercrime

    Cybercrime, ook wel high-tech crime genoemd, is criminaliteit waarbij gebruik wordt gemaakt van ICT om identiteits-, inlog- en bankgegevens te stelen en misbruiken, mensen af te persen of schade toe te brengen aan computersystemen. De criminele activiteiten kunnen gericht zijn tegen personen, eigendommen, organisaties, elektronische communicatienetwerken of informatiesystemen. 

    Cybercrime is strafbaar en wordt aangepakt door de politie en het Openbaar Ministerie. Door de anonimiteit en het massale bereik van internet is cybercrime zeer aantrekkelijk voor criminelen, omdat ze meer slachtoffers kunnen benaderen en minder kans hebben om gepakt te worden.

    Gevolgen
    De gevolgen van cybercrime zijn verstrekkend. Het kan je niet alleen veel geld kosten als cybercriminelen op jouw naam leningen en uitkeringen aanvragen, maar ook de persoonlijke impact is groot. Identiteitsfraude kan soms jarenlang doorgaan, waardoor je verwikkeld raakt in lange procedures om je gelijk te halen. Dat zorgt voor een zware emotionele belasting. Cybercrime kost ook de overheid en het bedrijfsleven veel tijd en energie die zij liever aan andere dingen besteden.