Wat is een DDoS-aanval?

DDoS staat voor ‘distributed denial-of-service’.

Antwoord:

print
 • Door DDoS wordt een netwerk overbelast door heel veel internetverkeer.

  Bij een DDoS-aanval worden computers of netwerken overbelast door heel veel internetverkeer in korte tijd op een server of groep servers te richten. Hierdoor wordt bijvoorbeeld een website onbruikbaar. Dit kan voor bedrijven tot een grote schadepost kan leiden. Cybercriminelen kunnen bedrijven afpersen door te dreigen met een DDoS-aanval, waarbij ze claimen dat de aanval alleen afgekocht kan worden. Meestal worden voor DDoS-aanvallen zogenaamde botnets gebruikt.

  Wie lopen risico op een DDoS-aanval?

  DDoS-aanvallen zijn vaak gericht op websites van grote commerciële bedrijven, banken en creditcardmaatschappijen of e-maildiensten. Particuliere websites zullen minder snel doelwit zijn, omdat er geen commercieel belang is. Het komt ook voor dat het doel van een DDoS-aanval idealistisch is. Activistische partijen uiten zo hun woede over bepaalde activiteiten van een commercieel bedrijf. Middelgrote of kleine bedrijven kunnen in de toekomst ook vaker doelwit zijn.

  Hoe kan je een DDoS-aanval voorkomen?

  Geen een DDoS-aanval is hetzelfde, maar het belangrijkste is om de beveiligingssoftware van je computer of netwerk up-to-date te houden. Kijk voor meer informatie over DDoS op de website van Het Digital Trust Center.