Wat is Omegle?

Omegle is erg populair onder jongeren. Het kan leuk zijn, maar het brengt ook gevaren zoals grooming en sextortion met zich mee.

Antwoord:

print
 • Omegle

  Omegle is een videochatwebsite vergelijkbaar met de voorheen populaire website Chatroulette. Je wordt als anonieme gebruiker gekoppeld aan een andere anonieme gebruiker. Via geluid en video kan je zo in contact komen met vreemden. De website is erg populair onder jongeren omdat het door veel jonge influencers op TikTok wordt uitgelicht.

  Is het veilig?

  Om gebruik te maken van Omegle hoef je je niet te registreren en er is ook geen sprake van leeftijdsverificatie. Daardoor kan iedereen gebruik maken van de website, van jong tot oud. Omdat er zoveel jonge kinderen op Omegle zitten, trekt de website ook de verkeerde mensen aan.

  Omegle biedt wel moderatie aan, maar niet voldoende. Er zijn drie verschillende chatopties: een chat voor volwassenen, een gemodereerde chat en een ongemodereerde chat. Jongeren hebben echter toegang tot elke chat. Daarnaast geeft Omegle zelf op hun website aan dat de moderatie niet perfect is en dat je er nog steeds mensen kunt tegenkomen die zich misdragen.

  Grooming en sextortion

  Uit onderzoek van de BBC* blijkt dat er op Omegle grooming plaatsvindt: een volwassene wint via de website het vertrouwen van minderjarigen en vraagt ze om voor de webcam seksuele handelingen te doen. Daarnaast biedt de website de mogelijkheid om beelden op te nemen en te verspreiden zonder toestemming van de gebruiker. Dit kan leiden tot sextortion: het afpersen van iemand met seksueel getint beeldmateriaal.

  Melden

  Ben je zelf slachtoffer van grooming of sextortion of ken je iemand die hier slachtoffer van is? Dan kan je een melding maken op de website van Helpwanted*. Helpwanted is ook elke werkdag tussen 16.00 en 19.00 uur bereikbaar via de chat*.

  Aangifte doen

  Het is strafbaar voor volwassenen om minderjarigen online te benaderen om een afspraak te maken voor het hebben van (cyber)seks. Naast een melding maken kun je ook aangifte van grooming en sextortion doen. Ga naar de pagina 'Contact met de politie'* voor meer informatie.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad