Wat is sextortion?

Sextortion is een combinatie van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘extortion’, wat afpersing betekent.

Antwoord:

print
 • Wat te doen bij sextortion?

  Sextortion houdt in dat iemand je afperst met seksueel getinte beelden. Dit kunnen foto’s of video’s zijn. De afperser wil meestal geld of nog meer seksueel getinte foto’s van het slachtoffer. Vaak zijn de beelden gestolen via social media of bijvoorbeeld doordat iemand jouw cloud-account met foto’s en video’s heeft gehackt.

  Wat te doen

  Ben je zelf slachtoffer of ken je iemand die slachtoffer is van sextortion? Helpwanted.nl* geeft de volgende tips:

  1. Praat erover. Het is belangrijk dat je er niet in je eentje mee blijft rondlopen. Deel het met iemand die dicht bij je staat, het liefst met een volwassen iemand.
  2. Ga niet in op de afpersing en doe niet wat diegene van jou vraagt. Er is namelijk geen garantie dat de afpersing daarna stopt. Stuur ook niet nog meer afbeeldingen van jezelf als daar om wordt gevraagd.
  3. Verzamel zo veel mogelijk bewijsmateriaal. Maak screenshots van de gesprekken en de accounts die jou chanteren.
  4. Blokkeer en verwijder de afperser uit je contactenlijst. Zo voorkom je dat je nog meer berichten van diegene ontvangt.
  5. Stel een Google Alert in. Je ontvangt dan een berichtje wanneer jouw naam op een website verschijnt.
  6. Ga naar de politie. Iemand bedreigen of chanteren is strafbaar. Daar kun je aangifte van doen. Bel eerst naar het algemene nummer van de politie (0900-8844) en vraag naar de afdeling Zeden.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad