Wat is sexting?

Je doet aan sexting als je een naaktfoto van jezelf of erotisch tekstbericht stuurt. Sexting is een combinatie van twee Engelse woorden: sex en texting (= sms-en). Het is erg populair onder Nederlandse jongeren: bijna een kwart (23%) heeft wel eens een naaktfoto of foto in ondergoed ontvangen. Meisjes ontvangen vaker ‘sexts’ (24,5%) dan jongens (21,6%). Zij doen zelf ook vaker aan sexting: 7,1% van de meisjes tussen de 12 en 17 jaar heeft wel eens een naaktfoto of foto in ondergoed naar iemand gestuurd, tegenover 5,5% van de jongens.

Het sturen van erotische berichtjes kan heel spannend zijn, maar de politie raadt sexting af. Want ook als er geen gezicht op een naaktfoto staat, kun je te herkennen zijn. Bijvoorbeeld aan uiterlijke eigenschappen zoals moedervlekken of een tatoeage, of aan de omgeving die op de foto te zien is. En het ongewild verspreiden van naaktfoto’s en foto’s in ondergoed kan leiden tot pesten en ernstige psychische problemen.

Direct doen (of laten):

 • Praat met je kind

  Praat met je kind over wat hij/zij doet en meemaakt op internet en hoe hij/zij dat vindt. Probeer dit gesprek zo open, positief en constructief mogelijk te houden. Je kind zal dan eerder naar je toekomen als er een probleem is. Het is ook belangrijk je kind te zeggen dat het altijd bij jou terecht kan met problemen of nare dingen zoals uit de hand gelopen sexting, online pesten of lastiggevallen worden. 

  Ruim 65% van de ouders spreekt specifiek over sexting met hun kind, zo blijkt uit het onderzoek ‘Safer Internet Day 2017: Sexting onderzocht’* (onder 1.019 jongeren van 12 tot en met 17 jaar – en 1.088 ouders). Lees ook het onderzoek ‘Jongeren en online-veiligheid. Over risicovol mediagebruik en de rol van ouders’* (onder 1.252 jongeren tussen 12 en 17 jaar), een initiatief van Kliksafe (in samenwerking met dr. Annemarie van Oosten van de Universiteit van Amsterdam). 

  Vertel je kind over het bestaan van Meldknop.nl*. Dan kan hij/zij bij problemen online ook zelf informatie en tips vinden om het probleem op te lossen. Lukt dat niet, dan verwijst de website hem/haar zo snel mogelijk door naar de juiste organisatie die hulp en advies kan bieden. Als ouder kun je de Meldknop installeren in de browser* zodat deze tijdens het internetten altijd in beeld staat. Met 1 klik op de Meldknop krijgt je kind dan informatie, hulp en advies bij internetproblemen.

  Voor al je opvoedvragen rondom (nieuwe) media en kinderen kun je terecht op de website Mediaopvoeding*.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je dit gedaan?

  Ja dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit