Bewegende illustratie waarin verschillende aspecten van werken vanuit huis getoond worden.

Veilig Thuiswerken

Hoe ben je veilig online als je thuiswerkt?

Misschien werk je wel vaker thuis, misschien doe je dat voor het eerst. Voor iedereen in Nederland geldt waarschijnlijk dat thuiswerken tijdens de coronacrisis een bijzondere ervaring is. Nooit eerder zagen we onze collega’s zo weinig en overlegden we zo veel via online vergaderingen. Weet jij wat je moet doen om digitaal veilig te zijn als je thuis werkt?

Onderzoek naar veilig werken vanuit huis

Hoe veilig werkt Nederland thuis?

Veilig internetten deed onderzoek naar hoe veilig wij werken vanuit huis. Dit onderzoek is uitgevoerd om inzicht te krijgen in de digitale veiligheid van mensen die thuiswerken. Het onderzoek is uitgevoerd in april 2021 onder een representatieve doelgroep van 250 personen. De uitkomsten van het onderzoek is verwerkt in onderstaande infographic (PDF).

Gebruik veilige tools en apparaten als je thuis werkt

Als je veel thuiswerkt, is het belangrijk dat de tools en apparaten waarmee je werkt goed beveiligd zijn. Hiermee ben je namelijk verbonden met de database van je bedrijf en met (de computer van) je collega's. Als jouw computer of de verbinding van je computer niet veilig is, kan een internetcrimineel via jouw computer, router of WiFi-verbinding zich toegang verschaffen tot het netwerk van je bedrijf. Weet jij wat je moet doen om digitaal veilig te zijn als je thuis werkt?

Tip: Check regelmatig bij je werkgever (of opdrachtgever) wat de regels zijn met betrekking tot gebruik van een VPN, je router en met welke tool je mag videobellen!

Maak veilig gebruik van je WiFi

Als jij en je huisgenoten veel gebruik maken van WiFi thuis zijn er wel wat zaken waar je op moet letten.

Doe je updates

In Nederland kunnen we prima vanuit huis werken of college volgen. Met een goede WiFi-verbinding en onze vele slimme apparaten zijn we met werk, school maar ook familie en vrienden verbonden. Maar onze slimme apparaten en onze router maken ons ook kwetsbaar.

  • Criminelen kunnen via deze apparaten digitaal bij je inbreken en zo privé gegevens stelen, apparaten overnemen maar ook bijvoorbeeld het netwerk van het bedrijf waarvoor je werkt, hacken.
  • Zorg dat je apparaten veilig blijven door regelmatig software updates te doen. 

Veilig videobellen

Er zijn meerdere opties voor videobellen, maar ze zijn niet allemaal even veilig of privacy-vriendelijk. Bedenk goed bij iedere keer dat je gaat videobellen of videobellen de beste optie is of dat telefoneren ook heel goed kan.

Denk ook aan het volgende:

  • Is het misschien een goed idee om je achtergrond te vervagen? 
  • Deel geen schermfoto's van collega's of anderen met wie je vergadert.

Zorg voor een veilige verbinding met een VPN

VPN is de afkoring van Virtual Private Network. Met een VPN maak je een veilige verbinding tussen jouw computer, smartphone of tablet en het internet. Door gebruik te maken van een VPN:

  • Ben je veiliger op het internet;
  • Kan je werkgever je een beveiligde toegang geven tot het bedrijfsnetwerk;
  • Kunnen cybercriminelen alleen maar versleutelde gegevens achterhalen.

Wees extra alert op phishing

Bij thuiswerken communiceer je veel meer via email, WhatsApp en sms met collega's. Internetcriminelen maken daar gebruik van. Ze sturen phishingmails die van je werkgever of een collega lijken te komen. Of een betaallink via sms of WhatsApp. CEO-fraude is een vorm van phishing waarbij een zogenaamde leidinggevende van je bedrijf, die jij meestal niet kent, je vraagt om met spoed een grote betaling te doen.

  • Let dus extra op bij e-mails met link: Klopt de afzender wel, staan er geen rare tekens in de link? Dit kan bijvoorbeeld met Checkjelinkje.nl*.
  • Ook kan je met je cursor op de link gaan staan - zonder te klikken natuurlijk - zo zie je hoe de link is opgebouwd en krijg je een idee waar de link je heen stuurt.
  • Bel degene die je een (betaal)link stuurt via WhatsApp of sms. Zo controleer je of het betaalverzoek echt van een bekende komt. Lees meer meer informatie over Hulpvraagfraude.

Veilig thuiswerken voor ondernemers

Hoe zorg je ervoor dat jouw werknemers op een veilige manier thuiswerken? Wat moet je als ondernemer voor hen regelen en hoe kan je ze ondersteunen in een veilig gebruik van digitale mogelijkheden.

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.