Cyberverzekering

Wat is een cyberverzekering?

Een cyberverzekering dekt je bedrijf af tegen de financiële schade als gevolg van een cyberincident, zoals online oplichting en chantage, een hack, waarbij bijvoorbeeld wachtwoorden en klantgegevens zijn gestolen en een DDoS-aanval.

PraatjePlaatje_vinkje.png

De boete bij een datalek kan oplopen tot maximaal 820.000 euro

Waarom zou ik een cyberverzekering overwegen?

Een cyberverzekering kan het overwegen waard zijn als blijkt dat de kosten voor je bedrijf flink oplopen mocht je te maken krijgen met een cyberincident. Zet voor je bedrijf de risico's en kosten dus op een rij en maak daarna de keuze om wel of geen cyberverzekering af te sluiten. Het is ook aan te bevelen de polissen van de verschillende aanbieders van deze verzekering naast elkaar te leggen. Net als bij elke andere verzekering, zijn er onderlinge verschillen tussen de verschillende verzekeraars.

Dit kan je direct doen

 • 13 tips voor veilig digitaal ondernemen

  1. Zorg ervoor dat de fysieke veiligheid van de hardware binnen het bedrijf op orde is. Denk aan goede sloten op ramen en deuren, afsluitbare interne deuren, een kluis, veiligheidskabels om computers mee vast te zetten aan bureaus en maatregelen om de schade bij brand en overstroming zoveel mogelijk te voorkomen of beperken.
  2. Beveilig alle computers. Kijk voor meer informatie en tips hierover bij 'Basisbeveiliging' op deze website.
  3. Beveilig je draadloos netwerk. Hiermee voorkom je dat onbevoegden toegang tot je netwerk hebben.
  4. Maak regelmatig, een back-up van de bestanden op computers en/of het netwerk. De meeste besturingssystemen hebben een ingebouwde back-up mogelijkheid, denk bijvoorbeeld aan 'Time Machine' in OS X, of de back-up functie van Windows.
  5. Bewaar je back-up op een veilige plaats, bijvoorbeeld in een kluis.
  6. Zorg ervoor dat je ook een 'off-site back-up' heeft, oftewel een back-up die buiten je bedrijf ligt opgeslagen. Zo voorkom je dat bij een incident (brand of diefstal) je originele bestanden én de back-up verloren gaan.
  7. Doe altijd aangifte bij de politie wanneer je bedrijf te maken heeft gehad met cybercrime, bijvoorbeeld wanneer gevoelige informatie is gestolen via een vorm van internetoplichting.
  8. Organiseer regelmatig trainingen voor je werknemers, zodat zij goed met de computerapparatuur kunnen omgaan. Onderwerpen voor een training kunnen zijn: wijzigen van wachtwoorden, installeren van updates, uitloggen en afsluiten van computers, risico’s van onveilig gebruik van het bedrijfsnetwerk, internetoplichting en cybercrime. Laat werknemers die niet vaardig zijn met de computer ook eens een kijkje nemen op www.oefenen.nl* om hun computer- en internetvaardigheden te verbeteren.
  9. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Veilig Internetten om op de hoogte te blijven van actuele dreigingen, zoals nieuwe virussen.
  10. Zorg voor een structurele en systematische aanpak bij het beveiligen van je bedrijfscomputers en –netwerk. Bepaal welke apparatuur en informatie er beschermd moet worden, met welke bedreigingen en risico’s het bedrijf te maken kan krijgen en welke maatregelen er al getroffen zijn. Maak procedures voor het opsporen en voorkomen van bedreigingen en hoe er op gereageerd moet worden. Maak duidelijk wie er binnen de organisatie verantwoordelijk is voor het uitvoeren en controleren van deze procedures. Evalueer de plannen en procedures regelmatig en stel ze zo nodig bij.
  11. Schakel een externe partij in wanneer je zelf niet de benodigde kennis en vaardigheden in huis heeft om de beveiliging van je computers en netwerk te garanderen. Vraag bij collega’s, leveranciers en andere partners na bij wie zij hun ICT-ondersteuning inkopen, wellicht kunnen zij je uit ervaring tips geven bij het zoeken naar advies en begeleiding.
  12. Laat een beveiligingsscan doen om te kijken of je bedrijf goed beveiligd is tegen criminaliteit en vandalisme. Ook digitale aspecten komen aan bod.
  13. Krijg inzicht in de privacyrisico's van je producten en diensten: zijn deze in lijn met de Wet bescherming persoonsgegevens? Controleer dit op www.privacychecker.nl*.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je de 13 tips gelezen?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit