Fraude met bedrijfsgegevens

Wat is identiteitsfraude?

Bij identiteitsfraude maakt iemand misbruik van je zakelijke gegevens. Onder je naam worden er producten of diensten besteld, uitkeringen of creditcards aangevraagd, betalingen gedaan of bankrekeningen geopend. De fraudeur maakt zich schuldig aan oplichting en diefstal. Dit is strafbaar.

Feitje 22 procent

Is niet bang voor identiteitsfraude (Bron: Alert Online)

Waarom moet ik mij beschermen tegen identiteitsfraude?

Als iemand zich als jouw bedrijf voordoet kan dat verstrekkende emotionele, zakelijke en financiële gevolgen hebben. Bijvoorbeeld doordat iemand leningen uit naam van jouw bedrijf afsluit of zakelijke relaties en klanten berichten of facturen stuurt die van jou afkomstig lijken.

Lees meer*

VNO-NCW en MKB-Nederland:
- Infoblad: 'Bestuurlijk advies Factuurfraude'

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

Dit kan je direct doen

 • Identiteitsfraude met bedrijfsgegevens melden

  Meld identiteitsfraude altijd bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) en doe aangifte bij de politie.

  Aangifte doen bij de politie*
  Je kunt niet online aangifte doen van de gevolgen van identiteitsfraude. Je moet hiervoor naar het politiebureau. Een afspraak maken kan via 0900-8844. Neem zoveel mogelijk documenten mee die je verhaal ondersteunen, zoals brieven van deurwaarders, reisdocumenten waaruit blijkt dat je ergens anders was, enzovoort. Zorg ook dat er geen digitale sporen verloren gaan, neem e-mails mee.

  Melding maken bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten*
  Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) van de Nederlandse overheid begeleidt je als je identiteit is misbruikt of als je persoonsgegevens bij de overheid niet kloppen. Je krijgt van het meldpunt een analyse van je situatie en de gevolgen van de fraude. Je krijgt advies over welke stappen je kunt ondernemen en hoe je identiteitsfraude kunt voorkomen. Via het meldingsformulier op de website van het meldpunt* kun je in contact komen met het meldpunt. 

  Het CMI is op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur telefonisch bereikbaar via 088 900 10 00 (lokaal tarief). Je kunt je vraag ook per mail sturen via het contactformulier op Rijksoverheid.nl*.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je identiteitsfraude gemeld?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit