Meldplicht datalekken

Wat is de meldplicht datalekken?

De meldplicht datalekken (de volledige naam van de wet is Meldplicht datalekken en uitbreiding bestuurlijke boetebevoegdheid AP), zijn organisaties, zowel bedrijven als overheden, verplicht direct een melding te doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens zodra zij een ernstig datalek hebben. Als een datalek daarnaast de privacy van personen schaadt, moeten ook zij (bijvoorbeeld de klanten of zakelijke relaties van een bedrijf) worden geïnformeerd over het lek.

PraatjePlaatje_vinkje.png

Op 1 januari 2016 is de meldplicht datalekken voor organisaties en bedrijven ingegaan

Waarom moet ik een datalek melden?

De AP kan bij overtreding van de meldplicht datalekken uit de Wet bescherming persoonsgegevens een boete opleggen van maximaal 820.000 euro.

Dit kan je direct doen

 • Datalek melden

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft beleidsregels over de meldplicht datalekken opgesteld. Deze beleidsregels zijn bedoeld om jou als ondernemer te helpen bij het bepalen of er sprake is van een datalek dat je moet melden bij de AP en eventueel aan de betrokkenen. Je kunt de beleidsregels als PDF downloaden*.

  Weet je al dat je onder de meldplicht valt? Dan kun je een datalek melden via het meldloket datalekken* van de AP. Lukt het niet om via het meldformulier te melden? Dan kun je jouw melding doen via faxnummer 070 - 888 85 01. Let op: datalekken melden per fax is uitsluitend bedoeld voor die situaties waarin het niet mogelijk is om met het formulier het datalek te melden. Op p. 51-54 van de beleidsregels meldplicht datalekken* vind je de gegevens die je in jouw melding moet opnemen.

  *Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.

  Weet je of je een datalek moet melden?

  Ja, dat weet ik
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit