Aandachtspunten

Waar moet ik op letten bij de cloud en andere diensten?

De belangrijkste aandachtspunten bij het gebruik van de cloud zijn de continuïteit van de diensten die je afneemt, de afspraken met de aanbieder in het geval van incidenten, de beveiliging van de dienst en het naleven van de wet- en regelgeving.

PraatjePlaatje_vinkje.png

1 op de 3 bedrijven werkt in de cloud (Bron: CBS)

Waarom is het belangrijk hierop te letten?

Als je als ondernemer gebruik maakt van de cloud en andere onlinediensten, is de kans groot dat je bedrijfsvoering stil komt te liggen, of op z'n minst verstoord wordt, als deze diensten niet beschikbaar zijn. Dit heeft mogelijk financiële gevolgen of schaadt de reputatie van je bedrijf. Mochten de diensten onverhoopt een keer niet beschikbaar zijn, dan helpen duidelijke afspraken met de aanbieder om problemen zo snel als mogelijk te verhelpen. Daarnaast is het van belang dat je aan de wet- en regelgeving, bijvoorbeeld rond privacy, voldoet om bijvoorbeeld een datalek te voorkomen met een mogelijke boete van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) tot gevolg. 

Lees meer*

Nationaal Cyber Security Centrum:
- Factsheet en info 'Continuïteit van onlinediensten'
- Factsheet en info 'Technische maatregelen voor de continuïteit van onlinediensten' 
- Factsheet en info 'ICT-Beveiligingsrichtlijnen voor Webapplicaties'

*Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

Dit kan je direct doen

 • Kiezen tussen een gratis en betaalde clouddienst

  De meest gebruikte clouddiensten verschillen nauwelijks van elkaar als het gaat om de geboden functionaliteit. De keuze tussen een gratis en betaalde clouddienst bestaat daarmee vooral uit de afweging hoeveel geld je over hebt voor opslagruimte.

  Hieronder een overzicht van de vier meest gebruikte clouddiensten. Bezoek voor de meest actuele kosten en opslagruimte de website van de clouddienst zelf. Klik hiervoor op de naam van de dienst.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je gekozen voor een clouddienst?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit