Rechten en plichten

Welke rechten en plichten heb ik in de cloud?

Als je een overeenkomst met een cloudprovider aangaat, en zakelijke bestanden in de cloud zet, heb je verschillende rechten en plichten. Leg de afspraken met je cloudprovider vast en win zo nodig juridisch advies in als je niet precies weet wat je rechten en plichten zijn.

PraatjePlaatje_vinkje.png

Op 1 januari 2016 is de meldplicht datalekken voor organisaties en bedrijven ingegaan

Waarom loop ik risico als ik mijn rechten en plichten niet ken?

Je loopt bijvoorbeeld het risico dat je geen toegang meer hebt tot je zakelijke bestanden omdat je geen duidelijke afspraken met je cloudprovider hebt gemaakt in het geval van een verhuizing van data of het opzeggen van de overeenkomst. Je hebt ook de plicht om data goed te beveiligen, als het gaat om persoonsgegevens bijvoorbeeld. Een datalek met persoonsgegevens kan door de Autoriteit Persoonsgegevens bestraft worden met een boete.

Lees meer*

Nationaal Cyber Security Centrum:
- Factsheet en info 'Continuïteit van onlinediensten'
- Factsheet en info 'Technische maatregelen voor de continuïteit van onlinediensten' 
- Factsheet en info 'ICT-Beveiligingsrichtlijnen voor Webapplicaties'

*Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

Dit kan je direct doen

 • Illegale content

  Realiseer je goed dat als andere partijen informatie op je website kunnen plaatsen, je er wel verantwoordelijk voor bent. Dus: als op die informatie auteursrechten rusten of als het gaat om verboden materiaal (kinderporno, privéfoto’s), kun je aansprakelijk worden gesteld. En moet je wellicht een schadevergoeding betalen aan de auteur of kun je strafrechtelijk vervolgd worden.

  Je kunt deze problemen voorkomen door een 'notice and takedown'-protocol op te nemen op je website. Dit protocol geeft aan hoe je omgaat met illegale informatie. Er staat onder meer in dat rechthebbenden en bezoekers kunnen melden als zij op je site illegale informatie aantreffen en wat je met hun melding doet. Het is dus verstandig om voor het hosten van je website te kiezen voor een leverancier die zo'n protocol hanteert, zoals de deelnemers van de brancheorganisaties voor hosting en cloud providers DHPA* of ISPConnect*.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Ben je beschermd tegen illegale content?

  Ja, dat ben ik
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit