Datalek

Wat is een datalek?

Bij een datalek gaat het om toegang tot persoonsgegevens of vernietiging, wijziging of vrijkomen hiervan zonder dat dat de bedoeling is van de betreffende organisatie. Onder een datalek valt dus niet alleen het vrijkomen (lekken) van gegevens, maar ook onrechtmatige verwerking hiervan.

PraatjePlaatje_vinkje.png

Op 1 januari 2016 is de meldplicht datalekken voor organisaties en bedrijven ingegaan

Moet ik een datalek melden?

Volgens de wet 'Meldplicht datalekken en uitbreiding bestuurlijke boetebevoegdheid CBP' ben je verplicht een datalek te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de betrokken klanten en/of websitebezoekers als dit leidt tot ernstige nadelige gevolgen voor de bescherming van persoonsgegevens. Of als een aanzienlijke kans bestaat dat dit gebeurt. Doe je dat niet, kan dit door de AP bestraft worden met een boete die kan oplopen tot 810.000 euro of, als dat niet passend is, 10% van de jaaromzet. De wet is per 1 januari 2016 van kracht.

Dit kan je direct doen

 • Datalek melden

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft beleidsregels over de meldplicht datalekken opgesteld. Deze beleidsregels zijn bedoeld om jou als ondernemer te helpen bij het bepalen of er sprake is van een datalek dat je moet melden bij de AP en eventueel aan de betrokkenen. Je kunt de beleidsregels als PDF downloaden*.

  Weet je al dat je onder de meldplicht valt? Dan kun je een datalek melden via het meldloket datalekken* van de AP. Lukt het niet om via het meldformulier te melden? Dan kun je jouw melding doen via faxnummer 070 - 888 85 01. Let op: datalekken melden per fax is uitsluitend bedoeld voor die situaties waarin het niet mogelijk is om met het formulier het datalek te melden. Op p. 51-54 van de beleidsregels meldplicht datalekken* vind je de gegevens die je in jouw melding moet opnemen.

  *Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.

  Weet je of je een datalek moet melden?

  Ja, dat weet ik
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit