RAT (remote access tool)

Wat is een RAT?

Een Remote Access/Administration Tool (RAT) is software die een ICT'er de mogelijkheid geeft om op alle geregistreerde computers in te loggen vanaf één basiscomputer en deze op afstand te beheren. Bijvoorbeeld voor probleemoplossing, hulp op afstand en een goede werking van de computers binnen het netwerk. Bij verkeerd gebruik kan een RAT nadelige gevolgen hebben. Cybercriminelen kunnen een RAT namelijk ook gebruiken om je computer voor hackdoeleinden te gebruiken. Ze sturen die RAT dan als een e-mailbijlage op in de hoop dat je deze opent en de RAT zich installeert. Men spreekt dan van een Remote Access Trojan.

Feitje 81 procent

Weet wat phishing is (Bron: Alert Online)

Waarom moet ik mijn bedrijf tegen een RAT beschermen?

Als een cybercrimineel je bedrijfsnetwerk met een RAT besmet, krijgt hij toegang tot je netwerk. Zonder dat je het zelf doorhebt, kan de cybercrimineel nu geld wegsluizen van je zakelijke rekeningen, maar bijvoorbeeld ook klant- en personeelsgegevens downloaden en andere gevoelige bedrijfsinformatie stelen.

Dit kan je direct doen

 • Als je bedrijfsnetwerk besmet is met een RAT

  Voer onderstaande stappen uit als je bedrijfsnetwerk met een RAT is besmet.

  • Isoleer het besmette systeem door de netwerkverbinding te verbreken (verwijder de netwerkkabel en schakel de wifi-verbinding uit). Laat het systeem aan staan.
  • Bel vervolgens de politie (0800-8844) om aangifte te doen.
  • Waarschuw de bank en volg hun instructies op.

  Heb je de stappen uitgevoerd?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit