Internetbankieren

Wat is internetbankieren?

Even de rekening van een leverancier betalen of je rekeningoverzicht bekijken om te zien hoeveel omzet je bedrijf deze maand gedraaid heeft. Dankzij internetbankieren hoef je nooit meer naar de bank en heb je altijd toegang tot je rekeningen. Online, via de computer, tablet of smartphone. Om te internetbankieren log je in op de website van je bank. De manier waarop je inlogt verschilt per bank, maar in alle gevallen krijg je alleen toegang via een geheime code (zoals een TAN-code via sms), een beveiligingscalculator of je bankpas in combinatie met een beveiligingscalculator.

Feitje 64 procent

Heeft vertrouwen in de veiligheid van internetbankieren (Bron: Alert Online)

Waarom moet ik veilig internetbankieren?

Het MKB is continu doelwit van cybercriminelen. Zij proberen aan de lopende band toegang tot zakelijke rekeningen te krijgen. Dit proberen ze op verschillende manieren. Zoals door het installeren van schadelijke software op bedrijfscomputers die achter wachtwoorden en pincodes probeert te komen. Ook het sturen van zogenaamde e-mails namens een bank is populair. In deze mails wordt om bankgegevens gevraagd. Geef nooit een beveiligingscode door per e-mail of op een andere wijze dan de bank je heeft voorgeschreven. Dat geldt ook als je per e-mail door iemand wordt benaderd die aangeeft medewerker van de bank te zijn. De bank zal je op deze wijze nooit om beveiligingscodes vragen. Zorg er ook voor dat de beveiliging van je computer op orde is door altijd de laatste software-updates te installeren en gebruik van een virusscanner.

Dit kan je direct doen

 • Veilig zakelijk internetbankieren in 5 stappen

  1. Houd je beveiligingscodes geheim
  2. Zorg ervoor dat je bankpas nooit door een ander gebruikt wordt
  3. Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die je gebruikt voor je bankzaken
  4. Controleer je bankrekening
  5. Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op.

  Op de website www.veiligbankieren.nl* vind je een toelichting op deze veiligheidsregels*.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je de 5 stappen doorlopen?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit