Beschermen persoonsgegevens

Wat zijn persoonsgegevens?

Informatie wordt beschouwd als een persoonsgegeven als het iets over een specifiek persoon zegt óf als deze informatie in combinatie met andere gegevens naar deze persoon te herleiden is. Gegevens van overledenen en organisaties zijn volgens de wet géén persoonsgegevens. Er zijn directe en indirecte persoonsgegevens. Onder directe persoonsgegevens vallen onder andere iemands geboortedatum, voor- en achternaam, geslacht, adres, pasfoto, telefoonnummer, e-mailadres, burgerservicenummer (BSN), bankrekeningnummer en patiëntendossier. Onder indirecte persoonsgegevens vallen gegevens die niet rechtstreeks over de persoon gaan, zoals WOZ-waarde, kentekennummer, de winst van een eenmanszaak en het IP-adres van een computer.

PraatjePlaatje_vinkje.png

Op 1 januari 2016 is de meldplicht datalekken voor organisaties en bedrijven ingegaan

Waarom moet ik persoonsgegevens beschermen?

Hoe je als bedrijf om moet gaan met klant- en persoonsgegevens is vastgelegd in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens vind je de volledige tekst. De omgang met klant- en persoonsgegevens is niet alleen een juridische kwestie, maar ook een vertrouwenskwestie. De betrouwbaarheid van je bedrijf loopt een deuk op als je klant- en persoonsgegevens gestolen worden of op internet worden gepubliceerd.

Dit kan je direct doen

  • Richtsnoeren Autoriteit Persoonsgegevens Beveiliging van persoonsgegevens

    De Autoriteit Persoonsgevens (AP) heeft richtsnoeren opgesteld voor de beveiliging van persoonsgegevens. Deze richtsnoeren leggen uit hoe de AP 'bij het onderzoeken en beoordelen van beveiliging van persoonsgegevens de beveiligingsnormen uit de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) toepast. De richtsnoeren vormen de verbindende schakel tussen het juridisch domein, met daarbinnen de eisen uit de Wbp, en het domein van de informatiebeveiliging, waarin de noodzakelijke kennis en kunde aanwezig is om daadwerkelijk aan die eisen te voldoen'. Je kunt de richtsnoeren lezen op de website van de AP*.

    *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

    Heb je de richtsnoeren gelezen?

    Ja, die heb ik gelezen
    Ja, dat heb ik gedaan print
    Open Sluit