SluitenZoeken sluiten

Focus op pleger bij sexting-misbruik

06-02-2024

Bij sexting moet de focus meer gaan liggen op de plegers dan op de slachtoffers. Dat vindt Helpwanted, een initiatief van Offlimits, expertisecentrum online misbruik. Want niet het sturen van intieme beelden, maar juist het ongewenst doorsturen hiervan is waar het misgaat.

Helpwanted heeft onderzoek gedaan onder 40 jongeren tussen de 16 en 25 jaar die aangaven dat ze intieme beelden van iemand hebben doorgestuurd zonder dat diegene dat wilde.

Waarom jongeren sexting doorsturen

Het ontladen van spanning is de meest voorkomende reden (89,5%) om zonder toestemming intieme beelden door te sturen. Vooral als het over een onbekende gaat of als het de eerste keer is dat ze een beeld ontvangen, willen jongeren het gevoel van spanning met anderen delen. Het kan ook gaan om negatieve spanning, bijvoorbeeld als ze het beeldmateriaal ongewenst hebben ontvangen. Ook ‘het versterken van vriendschap (65%), ‘populariteit verhogen (30%), ‘praten/leren over seksualiteit (27,5%) en ‘wraak nemen’ (17,5%) worden genoemd als redenen om intieme beelden door te sturen.

Ongewenst ontvangen beelden doorsturen

Wat opvalt in het onderzoek is dat in 35% van de gevallen de plegers helemaal geen toestemming hebben gegeven om de beelden te ontvangen. Dit ongewenst ontvangen beeldmateriaal sturen ze vervolgens door. Als reden hiervoor noemen ze vaak ‘ontladen van spanning’. 

Wat kun je doen als iemand seksuele beelden van je doorstuurt?

Lees wat je kunt doen als iemand intieme beelden van je heeft en je bang bent dat hij of zij deze doorstuurt.