SluitenZoeken sluiten

Mag school, de kinderopvang of (sport)vereniging foto’s of video’s van mijn kind online plaatsen?

De privacywetgeving stelt eisen aan het plaatsen van foto's en video's waar mensen op te zien zijn. Ook scholen, kinderopvangcentra, sportverenigingen en andere instellingen moeten zich hieraan houden.

Antwoord:

 • print

  Toestemming nodig

  Een school, kinderopvang of (sport)vereniging mag alleen met toestemming een foto of video van je kind plaatsen.

  Kind jonger dan 16
  Is je kind onder de 16 jaar, dan moet jou als ouder specifiek om toestemming worden gevraagd. Heeft school (of een andere instelling) nog niet om je toestemming gevraagd? Vraag dan zelf na hoe zij hier mee omgaan. Lees hiervoor bijvoorbeeld de privacyverklaring (meestal te vinden op de website of in andere schriftelijke vorm opvraagbaar) of stel de vraag aan een van de medewerkers.

  Kind ouder dan 16
  Is je kind ouder dan 16 jaar? Dan mag hij of zij zelf toestemming geven voor het gebruik van beeldmateriaal waar hij of zij herkenbaar op staat. Praat wel met je kind over de gevolgen van de keuzes die hij of zij hierin maakt.

  Toestemming gegeven?
  De instelling moet controleren en bovendien kunnen aantonen dat zij toestemming heeft gekregen voor het plaatsen van beeldmateriaal waar je kind herkenbaar op staat. En je moet als ouders (of kind van boven de 16) deze toestemming altijd kunnen intrekken.