SluitenZoeken sluiten

Hoe regel ik het digitale nalatenschap van een Facebookaccount?

Je hebt op Facebook de mogelijkheid om in te stellen wat er moet gebeuren met je Facebookaccount als jij bent overleden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen je account om te laten zetten in een herdenkingsaccount en die te laten beheren door een dierbare. Of je kunt ervoor kiezen je account te laten verwijderen.

Als een dierbare is overleden, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om te bepalen wat er met het Facebookaccount van diegene moet gebeuren. Facebook geeft een account van een overledene automatisch de herdenkingsstatus. Natuurlijk moet Facebook dan wel op de hoogte worden gesteld.

Zeg het Facebook-account niet direct op. Veel mensen gebruiken hun Facebook-account om in te loggen op andere websites en diensten. Dit wordt vaak gedaan via de 'Login met Facebook'-knop die je op veel websites ziet. Als je het Facebook-account van de overledene meteen opzegt, loop je het risico dat je toegang verliest tot andere online accounts die aan dat Facebook-account zijn gekoppeld.

Direct doen (of laten):

Voor wie wil je het digitale nalatenschap van Facebook regelen?

 • print

  Digitale nalatenschap regelen voor Facebook


  • Ga naar www.facebook.com/settings

  • Ga naar het kopje ā€œInstellingen voor accounts met herdenkingsstatusā€

   Klik op bewerken

  • Vul de naam in van een Facebookvriend die contactpersoon wordt indien je overlijdt.

   Deze contactpersoon beheert jouw profiel wanneer jij bent overleden. Jouw profiel wordt dan omgezet naar een “herdenkingsstatus”. Dit houdt in dat er achter jouw naam “Ter nagedachtenis van” wordt weergegeven op het moment dat jij bent overleden. De contactpersoon die jouw herdenkingspagina gaat beheren moet wel een Facebookaccount hebben en vrienden met je zijn. Hebben jouw dierbaren geen Facebookaccount dan kunnen zij helaas dus geen contactpersoon worden en dus ook niet jouw account beheren wanneer je bent overleden. In dit menu is ook te lezen wat jouw contactpersoon allemaal kan met jouw profiel. Bijvoorbeeld nieuwe vriendschapsverzoeken accepteren of je profielfoto wijzigen. Meer informatie hierover is hier te vinden op deze pagina: Een contactpersoon kan niet bij je privé berichten maar kan alleen jouw herdenkingsaccount beheren. 

  • Stuur je contactpersoon een berichtje

   Wanneer je de naam van de contactpersoon hebt ingevuld, volgt er een berichtvenster. Hiermee kan je een bericht sturen aan degene die jij wilt aanwijzen als de contactpersoon die jouw Facebookpagina gaat beheren na je overlijden.

  • Geef toestemming voor downloaden (of niet)

   Geef aan of jouw contactpersoon wel of niet een bestand mag downloaden van al jouw gedeelde content op Facebook. Dit bestand bevat een overzicht van foto’s, video’s en berichten die jij met je Facebookvrienden hebt gedeeld toen je nog leefde. Door aan te vinken dat je toestemming geeft, geef je aan dat jouw contactpersoon dit overzicht kan downloaden na jouw overlijden. 

  • Of kies ervoor je account te laten verwijderen

   Zoals eerder aangegeven kun je er ook voor kiezen om je account te laten verwijderen op het moment dat je bent overleden. Dit doe je onderaan het menu voor het instellen van een contactpersoon. Wanneer Facebook dan hoort dat jij bent overleden verwijderen ze je complete profiel.