SluitenZoeken sluiten

Wat betekent shadow banning?

Shadow banning is een vorm van censuur op socialmediaplatformen zoals Instagram. Hierdoor wordt het bereik van berichten en accounts beperkt. De gebruiker van het account weet het vaak zelf niet. Dat maakt shadow banning onduidelijk.

Antwoord:

 • print

  Shadow banning

  Als mensen berichten sturen of video’s delen waar Meta, het bedrijf achter socialmediaplatformen zoals Facebook, Instagram en What's App, het niet mee eens is, kan er een shadowban op volgen. Een shadowban is te merken aan berichten die uit het niets verdwijnen, een account dat niet langer vindbaar is of berichten met opvallend weinig views.

  Of een Instagram-account daadwerkelijk “geshadowband” is, is moeilijk te achterhalen. zijn niet makkelijk te doorgronden en techbedrijven ook niet. Het is dus moeilijk inschatten waarom content minder zichtbaar is.

  Is shadow banning te voorkomen?

  Shadow banning is niet geheel te voorkomen. Hieronder een paar tips om shadow banning te beperken.

  • Volg de regels van het socialmediaplatform.
  • Check of de hashtags die je gebruikt legaal zijn. Ga naar de explore pagina van Instagram en voer een hashtag in. Verschijnt er niets? Dan zijn de hashtags waarschijnlijk verboden.
  • Koop geen volgers om je bereik te vergroten en vermijd die de publieke mening beïnvloeden.
  • Controleer de apps en websites die toegang hebben tot jouw Instagram-account. Verwijder verdachte apps en stel wachtwoorden opnieuw in.
  • Let extra op zogenoemde ‘borderline content’. Dit zijn berichten die op het randje zijn van dat wat mag.