SluitenZoeken sluiten

De wachtwoordkraaktest

123456, qwerty, football, iloveyou, deze staan in de top 10 van meest gebruikte wachtwoorden. Een ramp, want een hacker heeft ze binnen drie seconden gekraakt! En daarmee heeft hij toegang tot je persoonlijke (bank)gegevens.

Tweestapsverificatie

Wil je echt veilig zijn? Stel dan tweestapsverificatie in voor al je accounts. Dan is de veiligheid van je wachtwoord een stuk minder belangrijk. Biedt de dienst geen tweestapsverificatie? Gebruik dan een origineel wachtwoord of beter nog een wachtwoordzin. Dus geen 12345678, geen qwerty123 maar Mijnk@tdrinkm3lk

Wachtwoordzin

Het allerbelangrijkste van een wachtwoord is de lengte van het wachtwoord. Daarom adviseren we ook vaak om een wachtwoordzin te gebruiken. Verzin een wachtwoord(zin) van tenminste 12 tekens. Een wachtwoord wordt sterker als je andere tekens gebruikt (cijfers, leestekens) maar lengte is altijd belangrijker. Een wachtwoord van tien kleine letters is meer dan honderd keer sterker dan een wachtwoord van acht tekens waarin ook hoofdletters, cijfers en speciale tekens zijn verwerkt.

Wees creatief

Daarnaast is het belangrijk dat je wachtwoord niet voor de hand ligt: ‘Pa$$w0rd’ lijkt een sterk wachtwoord, maar is behalve erg kort, ook heel erg voor de hand liggend. Een hacker probeert de eerste 1000 voor de hand liggende wachtwoorden; ‘aaaaaaaaaaaaaaaaaaa’ is daarom ook geen goede keuze. Het is lastig te kraken, maar makkelijk te raden omdat het bovenaan de lijsten staat met veel voorkomende wachtwoorden. Wees dus creatief en bedenk een originele wachtwoordzin, bijvoorbeeld: Erstonden3grotegrazersindewei! En bedenk, als wachtwoorden gestolen worden, maakt het niets uit of je een sterk wachtwoord hebt. Maar als je accounts verschillende wachtwoorden hebben, kan een hacker niet in één keer bij al je accounts. Zorg er dus voor dat al je accounts een ander wachtwoord hebben!

Zullen we eens kijken hoe snel jouw wachtwoord(zin) te kraken is?

Hoe eenvoudig is jouw wachtwoord te kraken?

  • Beantwoord de volgende vragen

  • Hoe lang is jouw wachtwoord? (Tel alle letters, cijfers en/of andere tekens op.)

    4 karakters
  • Welke karakters staan er in jouw wachtwoord? (Meer opties mogelijk.)

Wil je meer tips over wachtwoorden?