Social Media

Hoe sociaal ben jij?

We gebruiken (bijna) allemaal social media om informatie uit te wisselen. Makkelijk, leuk en gratis. Zo leuk dat we vaak onbedoeld lang door allerlei posts, stories en reels aan het scrollen zijn. Op social media lijken we redelijk anoniem (of voelen we ons anoniem) en delen we ons privé-leven en onze mening met heel veel mensen. Hoe houden we het leuk, in balans en veilig?
Meer over social media
SluitenZoeken sluiten

Social media en privacy

Zet jij altijd direct leuke vakantiefoto’s op Facebook? Maak je van ieder geluksmomentje een post op Instagram. Deel je je lof of je verontwaardiging direct op X? Met de opkomst van social media zijn we allemaal steeds meer gaan zenden. Soms goed doordacht, soms impulsief. En met een beetje pech (of geluk) kijkt of leest de hele wereld mee. Want hoe leuker, hoe schattiger maar ook hoe bozer of enorm verontwaardigd, hoe groter de kans dat je post viral gaat. En dat is niet altijd leuk.

Zo houd je het veilig en leuk

illustratie social media likes en shares

Denk na voor je deelt!

Mag iedereen dit bericht zien? Ook je oma, ex-vriend of je leidinggevende?
Is het handig dat veel mensen weten dat je op vakantie bent, met deze persoon uit eten bent, gesolliciteerd hebt of een zeer uitgesproken mening hebt over een bepaald onderwerp?

social media illustration-02.png

Houd controle over wie jou volgt

Door de privacyinstellingen van je social media bewust in te stellen, houd je controle over wie wat kan zien, wie jou mag volgen en wie er mag reageren op jouw berichten.

illustratie social media beveilig account

Houd je accounts veilig en privé

Zorg voor unieke wachtwoorden, dus ieder account een eigen wachtwoord. Deel je wachtwoord nooit met anderen.
Log het liefst alleen in op je eigen smartphone, tablet of computer. Log altijd uit als je een ander apparaat gebruikt.
Zorg ervoor dat je altijd de laatste update van je apps geïnstalleerd hebt.

Ook goed om te weten

cyberpesten - digitaal opgroeien

Rapporteren

Een naar of bedreigend bericht op social media kan je rapporteren bij het platform. Dan wordt er door moderators gekeken of het bericht verwijderd moet worden en of degene die een nare post of comment plaatst een waarschuwing of (tijdelijke) verbanning krijgt.

icoon  van verschillende social media accounts

Overzicht socialmediaplatformen

Op deze pagina geven we een korte beschrijving van de bekendste socialmediaplatformen en verwijzen we waar mogelijk naar de informatie- of hulppagina van het platform.

MijnDN-DN

Digitaal Nalatenschap

In je testament beschrijf je wat je wilt dat er gebeurt met je bezittingen na je dood. Voor je digitale nalatenschap zijn er vergelijkbare besluiten nemen. Wat gebeurt er met onze social media-accounts en waar zijn we eigenlijk eigenaar van?

Campagnes rondom het gebruik van social media

logo week van de mediawijsheid 2021

Week van de Mediawijsheid 2021

Het afgelopen jaar zijn we massaal online gegaan. We ervaren veel plezier en gemak van ons gebruik van online media. We werken en leren op afstand en houden contact met familie en vrienden. Hoe zorgen we ervoor dat de online wereld een prettige en sociale plek blijft? Oftewel, hoe houden we het samen sociaal online?

isdatechtzo-campagnebeeld1

Isdatechtzo?

Een van de nadelen van social media is dat ze ook nepnieuws verspreiden. Hoe dat komt, wat jouw rol als gebruiker daarin is en hoe je dat kan voorkomen lees je op Isdatechtzo.nl. Een website met informatie over deepfakes, filterbubbels en de rol van social media hierin.

denknavoorjedeelt paars vlak emoji groot

Denk voor je deelt

Het delen van foto’s en video’s is makkelijk maar de gevolgen zijn soms heel ongemakkelijk. Je kunt een ander echt raken en zelfs in hele lastige positie brengen met het delen van een foto of video. Denk 2x na voor je deelt, 1x voor jezelf en 1x voor de ander

Balans en welzijn

Social media kunnen behoorlijk wat van je tijd vergen. Niet alleen kan je zelf lang bezig zijn met het perfecte plaatje, een pakkende tweet of goed geformuleerde post. Ook kan je jezelf zomaar verliezen in urenlang scrollen door je tijdlijn om al die posts van anderen te lezen of te klikken op al die gave sneakers, tassen of leuke kattenfilmpjes.
Daarnaast kunnen al die goed geformuleerde teksten en mooie plaatjes van anderen je ook nog eens een gevoel geven dat het bij anderen zoveel beter gaat dan bij jou.
Hou houd je je balans?

Leg je smartphone gewoon eens weg

Het lijkt simpel 'gewoon' je telefoon wegleggen- en dat zou het ook moeten zijn. Maar dat is het niet altijd.
Hieronder een paar tips:

  • Probeer eens 'phone stacking'. Op een feestje of tijdens het eten legt iedereen zijn mobiele telefoon op een stapel. En daar blijven ze ook een afgesproken tijd liggen.
  • Kijk in de Appsore of Playstore naar apps die je helpen bij je productiviteit. Daar zitten apps bij die bijvoorbeeld iets laten groeien als je je smartphone niet gebruikt.
  • Stel Schermtijd (iPhone)* of Digitaal welzijn (Android)* in. Je kan voor jezelf (of je kind) een maximum tijd tijden instellen dat je smartphone of een app kan gebruiken.
  • Digitalebalans.nl* is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid en het Trimbosinstituut. Met deze website willen ze je laten nadenken over je mediagebruik. Doe de zelftest Digitale Balans*

Over deze campagne

Met de opkomst van social media zijn we allemaal steeds meer gaan zenden. Soms goed doordacht, soms impulsief. Het gevoel van anoniem zijn, maakt dat we ons makkelijk uiten. Op Veiliginternetten.nl besteden we de maand november extra aandacht aan social media. Aan de gebruikers en de platformen, aan wat wel mag en beter niet kan.