Check makkelijk en snel een website
Via ScamCheck kan je controleren of een website of link oplichterij, phishing of betrouwbaar is. Typ de naam van een website in de zoekbalk hiernaast en klik op de button ernaast.
ScamCheck-extensie
Is een website betrouwbaar of heb je te maken met een phishing-website? Dat is soms lastig te beoordelen. Daarom is er nu de ScamCheck-extensie. Deze extensie waarschuwt je als een website waarschijnlijk onveilig is. Je downloadt de extensie eenvoudig. En daarna krijg je in je scherm een melding als je op een valse website bent terechtkomen.
Chrome
- Open de Chrome web store
- Zoek de extensie: Typ ‘ScamCheck’ in de zoekbalk.
- Selecteer de extensie: Klik op de ScamCheck-extensie in de zoekresultaten.
- Voeg toe aan Chrome: Klik op Toevoegen aan Chrome
- Bevestig de installatie: Klik op Extensie toevoegen in het pop-upscherm
- Installatie is voltooid: Er verschijnt een bevestiging als de installatie voltooid is.
- Controleer de installatie: Als je op het extensie-icoon in de werkbalk klikt, moet je het grijze ScamCheck-icoon zien. Dat betekent dat de extensie is geïnstalleerd.
- Zet de extensie vast: Je kunt de extensie vastzetten door de punaise aan te klikken. Zo is ScamCheck altijd zichtbaar in je browser.
Edge
- Open de Chrome webstore
- Download de extensie
- Kies bij de optie extensie toevoegen aan Edge voor 'extensie toevoegen'
- Klik op het icoontje Extensies rechts naast de adresbalk
- Daar zie je nu het icoon van ScamCheck met een icoon van een oogje ernaast met een streep erdoorheen. Klik op het oogje en de extensie ScamCheck wordt zichtbaar naast je adresbalk.
Safari
Je vindt de ScamCheck extensie in de App-store.
- Zorg ervoor dat je de nieuwste macOS-updates installeert. Om Safari-extensies te kunnen downloaden in de App Store, heb je Safari 12 of nieuwer nodig.
- Open Safari en kies 'Safari' > 'Safari-extensies' in de menubalk.
- De App Store wordt geopend op de pagina 'Safari-extensies'. Je downloadt en installeert een extensie door op de knop 'Download' te klikken. Je wordt mogelijk gevraagd in te loggen met je Apple ID.
- Klik op 'Installeer'.
- Als de extensie is geïnstalleerd, klik je op 'Open' en volg je de aanwijzingen die voor de extensie worden gegeven.
- Kies 'Safari' > 'Instellingen' (of 'Voorkeuren').
- Klik op 'Extensies'.
- Selecteer het aankruisvak naast de naam van de extensie.
Bekijk en download de handleiding om de extensie te downloaden in PDF
Dit is ScamCheck
Nederlandse tool
Door deze tool in Nederland beschikbaar te maken zorgen we gezamenlijk voor een veiliger internet:
- Consumenten kunnen websites controleren;
- Ondernemers kunnen beter aantonen dat hun website veilig is.
ScamCheck werkt graag samen met consumenten en ondernemers; via de contactpagina kan iedereen aangeven dat er informatie ontbreekt of niet klopt over de (on)betrouwbaarheid van een website. Zo versterken we gezamenlijk deze tool.
Hoe werkt het?
ScamCheck checkt diverse bronnen om te kijken of een website of link mogelijk malware, phishing of een scam is. Hiervoor wordt input gebruikt van Nederlandse partijen zoals Thuiswinkel.org en Kamer van Koophandel en internationale partijen als Trustpilot (voor reviews), Quad9 (malware), ScamAdviser (scams) en Netsweeper (o.a. phishing). Daarnaast worden technische controles gedaan, zoals de oprichtingsdatum van een website en de domeinnaam. Dat geeft een eindresultaat op basis waarvan ScamCheck aangeeft hoe groot de kans is dat het om een veilige of onveilige website gaat.
ScamAdviser
ScamAdviser is zowel een belangrijke bron als de ontwikkelaar van ScamCheck. ScamAdviser werkt met een algoritme dat voortdurend verbeterd wordt en werkt op basis van een Trustscore (betrouwbaarsheidsscore). Door logische relaties te leggen tussen diverse databronnen wordt een Trustscore bepaald. Een webwinkel die bijvoorbeeld net een week oud is en al 300 positieve reviews toont in combinatie met andere kenmerken, kan mogelijk onbetrouwbaar zijn.
Overigens:
- een informatieve website heeft geen certificaat van thuiswinkel.org. Zo’n website heeft dus geen score maar dat betekent niet dat het een negatieve score is.
- reviews geven kan niet op iedere website. Geen reviews is dus niet per definitie een negatieve score.
