Welke vorm van cybercrime kwam afgelopen maand veel voor? Waar moet je de komende maand extra voor oppassen? In ons cyberbeeld geven we inzicht in de laatste ontwikkelingen.
Vernieuwde basisprincipes voor de digitale weerbaarheid van bedrijven
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Digital Trust Center (DTC) hebben samen nieuwe basisprincipes gepubliceerd om de digitale weerbaarheid van bedrijven en organisaties te versterken. Het is namelijk belangrijk dat alle organisaties in Nederland maatregelen nemen om zo goed mogelijk bestand te zijn tegen cyberdreigingen. De basisprincipes vormen een leidraad voor alle bedrijven en organisaties in Nederland.
Pas op voor oplichting via Google Maps
Google waarschuwt gebruikers van Google Maps voor oplichters met nepbedrijven. Oplichters hopen dat mensen op hun nepbedrijven klikken, en het telefoonnummer bellen dat erbij staat. Vervolgens proberen de oplichters valse producten of diensten te verkopen, of om persoonlijke gegevens te achterhalen.
Als je een vals bedrijf tegenkomt op Google Maps, kan je dit melden door op de locatie van het bedrijf te klikken, en dan op ‘bewerking voorstellen'. Google zal de melding dan controleren en eventueel het nepbedrijf verwijderen.
Kassa: politie waarschuwt voor nep QR-codes
De politie waarschuwt voor kaartjes die worden verspreid en door de brievenbus worden gegooid, waar reclame wordt gemaakt voor een webshop met producten voor lage prijzen. Op deze kaartjes staan valse QR-codes, die doorverwijzen naar websites van oplichters als je deze scant. Deze vorm van oplichting is ook wel bekend als quishing. Met de valse websites proberen internetcriminelen vervolgens geld of persoonlijke informatie te stelen.
Aantal slachtoffers van vacaturefraude stijgt weer in 2025
Uit onderzoek van de Fraudehelpdesk blijkt dat het aantal slachtoffers van vacaturefraude is gestegen ten opzichte van vorige jaren. Van deze slachtoffers is geld gestolen door internetcriminelen.
In het eerste kwartaal van 2025 waren er 117 slachtoffers, terwijl er in het eerste kwartaal van 2024 in totaal 29 slachtoffers waren, en in 2023 waren er 3 slachtoffers. Een reden voor deze toename is dat criminelen nu veel sociale mediakanalen, datingsites en andere communicatiemiddelen inzetten om hun valse vacatures en berichten te verspreiden, schrijft Fraudehelpdesk. Ook maken de criminelen gebruik van AI om valse berichten geloofwaardiger en overtuigender te maken. Hierdoor kunnen oplichters op zeer grote schaal te werk gaan.
Meer informatie over vacature fraude?
Lees meer [link naar kennisbank]
Politie waarschuwt voor online oplichting door advertenties met voertuigen
De politie ontvangt veel meldingen en aangiftes van online oplichting via advertenties van tweedehands voertuigen. Het is opvallend dat oplichters hiervoor vaak methodes toepassen zoals spoofing en cloaking, waarbij ze zich voordoen als een ander. Ook wekken de criminelen vertrouwen door identiteitsgegevens te delen met kopers, maar uit onderzoek blijkt dat deze gegevens vaak zijn vervalst of gestolen. Uiteindelijk betaalt het slachtoffer een groot geldbedrag voor een auto, motor, boot of zelfs een graafmachine, maar dit voertuig wordt nooit geleverd of bestaat niet.
*Er zijn verschillende dingen die je kan doen als je slachtoffer bent geworden van online oplichting: kijk hier.
Beveiligingscontrole op TikTok
TikTok heeft een nieuw hulpmiddel gelanceerd om accountinstellingen te bekijken of bewerken. Met de beveiligingscontrole kan je nu tweestapsverificatie instellen, controleren welke apparaten op je account zijn aangemeld en verdachte activiteiten snel herkennen. Deze beveiligingsfuncties zijn een aanvulling op de privacy-instellingen van TikTok.