Cyberbeeld februari 2025

12 maart 2025

Welke vorm van cybercrime kwam afgelopen maand veel voor? Waar moet je de komende maand extra voor oppassen? In ons cyberbeeld geven we inzicht in de laatste ontwikkelingen.

Sextortion door AI gegenereerde naaktfoto's

Het aantal slachtoffers van sextortion met AI gegeneerde naaktfoto’s neemt toe. Sextortion houdt in dat iemand je afperst met seksueel getinte beelden. Uit onderzoek blijkt dat er inmiddels tientallen websites en apps bestaan die met behulp van AI naaktbeelden kunnen maken van bestaande foto’s. Hierdoor kunnen criminelen erg eenvoudig aan de neppe naaktbeelden komen. Behalve afpersing worden de nep-naaktfoto’s ook gebruikt voor cyberpesten.

Lees meer

Toename in meldingen van online pesten 

Er is opnieuw een stijging in het aantal meldingen dat wordt gemaakt over pesten. Dat meldt de Onderwijsinspectie aan de NOS. Het gaat hierbij om fysiek en psychologisch pesten, zowel in de klas en online. Cyberpesten komt in veel vormen voor en gebeurt op social media, maar ook via online gaming platforms. Het is ingewikkeld omdat het voor anderen soms onzichtbaar is, maar wel de hele dag aanwezig kan zijn. Maak (online) pesten daarom bespreekbaar. Meer tips vind je hier.

Lees meer

Ransomware via beveiligingslekken en account-overnames

Uit onderzoek blijkt dat beveiligingslekken en account-overnames vaak de ingang zijn voor cybercriminelen om ranswomare te installeren, meldt het Digital Trust Center. Bij 33% van de aanvallen kreeg de crimineel toegang via beveiligingslekken en kwetsbaarheden in de systemen. In 38% van de aanvallen de kwam de cybercrimineel binnen via account-overname via gestolen inloggegevens.

Ransomware, ook wel bekend als gijzelsoftware, is een computervirus dat probeert je te laten betalen om van het virus af te komen.

Lees meer

Hulp bij online criminaliteit door de Digitale Meldkamer

Vanaf 22 februari kunnen slachtoffers van online criminaliteit ter plaatse hulp krijgen van de politie in regio Den Haag. De politie reageert direct bij verschillende vormen online criminaliteit en cybercrime, zoals hacken, fraude en afpersing. De agenten helpen de slachtoffers terplekke met aangifte doen. Slachtoffers schamen zich vaak als ze online zijn opgelicht en voelen zich niet meer veilig. Door de slachtoffers direct de juiste hulp te bieden hoopt de politie hier verschil in te kunnen maken.

Lees meer

Phishing met behulp van AI

Opgelicht?! waarschuwt voor een nieuwe vorm van die wordt gemaakt met Artificial Intelligence. Met behulp van AI gebruiken cybercriminelen een combinatie van telefonische berichten en e-mails om fraude te plegen. Deze nieuwe vorm van phishing wordt gekenmerkt door foutloze grammatica en spelling, en door de berichten die persoonlijk lijken doordat ze zijn afgestemd op de ontvanger. Deze vorm van phishing is lastig te herkennen. Check daarom je berichten alleen via je account, als je bent ingelogd op de officiële website of app.

Lees meer