Welke vorm van cybercrime kwam afgelopen maand veel voor? Waar moet je de komende maand extra voor oppassen? In ons cyberbeeld geven we inzicht in de laatste ontwikkelingen.
Meerdere DDoS-aanvallen op verschillende organisaties tijdens NAVO-top
Rondom de NAVO-top zijn er verschillende DDoS-aanvallen geweest. Bij een DDoS-aanval worden computers of netwerken overbelast, waardoor websites of servers onbereikbaar worden. De aanvallen in juni waren vooral gericht op publieke organisaties die zich bezighouden met de NAVO-top. De schade bleef beperkt.
Online fraude bij nieuwe tolwegen in Frankrijk
Er zijn meerdere meldingen gemaakt over valse betaalherinneringen voor nieuwe tolwegen in Frankrijk. Op deze nieuwe tolwegen vind je geen tolpoortjes of slagbomen meer, maar word je geregistreerd met camera's en sensoren. Het tolbedrag moet je zelf achteraf betalen. Criminelen sturen dus valse betaalherinneringen met een link, waarmee ze hopen persoonlijke gegevens of geld te stelen.
Oplichters proberen via valse berichten je simkaart over te nemen
Er zijn meldingen gemaakt van een nieuwe vorm van fraude, waarbij oplichters proberen een simkaart over te nemen. Via valse telefoontjes en sms-berichten uit naam van Odido en KPN, overtuigen criminelen de slachtoffers om persoonlijke gegevens door te geven. Deze informatie kunnen criminelen gebruiken voor bijvoorbeeld identiteitsfraude.
Toename in recoveryfraude
De Fraudehelpdesk waarschuwt voor een nieuwe vorm van oplichting waar de schade relatief groot is, namelijk recoveryfraude. Deze vorm van fraude komt vaak voor als iemand al slachtoffer is geworden van beleggingsfraude, datingfraude of een andere fraudevorm. Het slachtoffer is veel geld verloren, en zoekt naar hulp om dit geldbedrag terug te krijgen. Criminelen maken hier gebruik van, en stelen nog meer geld door zich voor te doen als hulpverlener of advocaat.
Bank waarschuwt voor voorschotfraude
Er is een toename in het aantal meldingen over voorschotfraude. Oplichters vertellen slachtoffers dat er grote geldbedragen voor hen klaarstaan, maar dat ze eerst administratiekosten of servicekosten moeten betalen om dit bedrag te ontvangen. Vervolgens wordt dit grote geldbedrag nooit betaald, en ben je slachtoffer van online fraude. Voorschotfraude gaat vaak gepaard met andere fraudevormen zoals cryptofraude of vacaturefraude.
Let op! Valse e-mails van het NCSC
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) kreeg meldingen dat mensen nepmails ontvangen uit naam van het NCSC. De e-mails bevatten zogenaamd een dagvaarding, maar waren onderdeel van een phishingcampagne. Wanneer je deze e-mail nog ontvangt, verwijder deze dan direct en maak melding bij de Fraudehelpdesk.
Veel onduidelijkheid en mogelijk fraude met thuisbatterijen
De Autoriteit Consument &Markt (ACM) waarschuwt voor telefoontjes over thuisbatterijen. Er zijn veel meldingen geweest over de telefonische verkoop van thuisbatterijen, waar mensen onder druk worden gezet om dit product aan te schaffen. Thuisbatterijen zijn ingewikkelde producten, en de ACM maakt zich daarom zorgen over misleiding en oplichting. Meer informatie en tips over de aankoop van een thuisbatterij vind je op de website van ACM.
Europol deelt onderzoek over dreiging van georganiseerde cybercrime
Uit onderzoek van Europol blijkt dat gestolen persoonlijke gegevens en data de basis vormen voor veel vormen van cybercrime. Gestolen data worden verkocht, ingekocht en ingezet door criminelen om fraude te plegen. Cybercriminelen gebruiken deze data voor veel verschillende doeleinden, van phishing tot ransomware en van identiteitsfraude tot afpersing. Europol benadrukt daarom het belang van digitale weerbaarheid van iedereen.