SluitenZoeken sluiten

Betaalde versie Facebook en Instagram zonder reclame

01-11-2023

Gebruikers van socialmediaplatformen Facebook en Instagram kunnen vanaf november een betaalde versie zonder reclame aanvragen. Meta, het moederbedrijf achter Facebook en Instagram, wil hiermee aan de eisen van het Europese Hof van Justitie tegemoetkomen. Het bedrijf zou de strenge regels van de Europese privacywet regelmatig overtreden door gevoelige informatie van gebruikers te verzamelen en onvoldoende rekening te houden met privacy kwesties. Dit kostte Meta al miljarden aan boetes.

Betaald abonnement

De omgang met privacygevoelige informatie zou door het afsluiten van een betaald abonnement dus veiliger moeten worden. Volgens Meta wordt privacygevoelige informatie niet meer gebruikt voor advertenties en reclame. Het bedrijf geeft gebruikers van 18 jaar en ouder de mogelijkheid om een abonnement van €10 (webversie) of €13 (smartphoneversie) te kiezen.

De gratis variant blijft gewoon beschikbaar.  “Wij geloven in een gratis internet gedreven door advertenties en zullen mensen gratis toegang blijven bieden tot onze gepersonaliseerde producten en diensten", schrijft het bedrijf in een toelichting.

Kritische geluiden

Vanuit andere hoeken klinken ook kritische geluiden. Vincent Böhre, van Stichting Privacy First, vindt dat privacy op deze manier iets voor de rijken wordt. “Privacy is een grondrecht. Een mensenrecht. Je zou daar niet voor moeten betalen" aldus de Böhre. Lisanne Hummel, onderzoeker naar grote techbedrijven aan de Universiteit Utrecht, denkt dat jongeren niet zo snel een abonnement zullen afsluiten, terwijl juist deze doelgroep kwetsbaar is voor advertenties en reclame.

Meer over dit onderwerp