Europese Dag van de Privacy: beheer je cookies en sociale media

27-01-2017

Zaterdag 28 januari is het de Europese Dag van de Privacy. Doel van deze dag is om burgers beter te informeren over hun rechten bij het gebruik van hun persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties. Wat doe jij tijdens deze dag om je privacy beter te beschermen? Veiliginternetten.nl geeft tips.

Overheden, bedrijven en andere organisaties die jouw persoonsgegevens verwerken moeten zich aan allerlei wetten en regels houden. Deze staan in de in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Zo moeten zij je bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om jouw persoonsgegevens te verwijderen, zijn zij verplicht je persoonsgegevens te beveiligen en je te vertellen wat zij met je persoonsgegevens doen en of zij die delen met andere partijen. 

Zelf doen!
Je kunt daarnaast ook zelf veel doen om grip te houden op je persoonsgegevens en je online privacy te beschermen. We hebben een aantal acties voor je op een rij gezet waarmee je jezelf zo goed als mogelijk kunt beschermen tegen identiteitsfraude, phishing en andere zaken waardoor je privacy geschonden wordt of er misbruik gemaakt kan worden van je persoonsgegevens.

Daarnaast bescherm je je persoonsgegevens ook een stuk beter als je computer up-to-date is en als je sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie gebruikt. Doorloop daarom ook de volgende acties op Veiliginternetten.nl:

Europese Dag van de Privacy
De jaarlijkse Europese Dag van de Privacy (Dataprotectiedag) is in het leven geroepen door de Raad van Europa met steun van de Europese Commissie. Gekozen is voor 28 januari, de dag waarop in 1981 het Dataprotectieverdrag werd geopend voor ondertekening. Het doel van deze dag is om Europese burgers beter te informeren over hun rechten bij het gebruik van hun persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties.

Meer over dit onderwerp