SluitenZoeken sluiten

Hoe bewapen je jezelf tegen nepnieuws?

07-03-2021

Is dat echt zo?

Op de website www.isdatechtzo.nl* staan veel handige tips en tricks om nepnieuws te herkennen. Zo kan je zelf op onderzoek uitgaan of iets wel echt zo is. Een greep uit de tips:

  • Ga na of er technieken worden gebruikt om je te beïnvloeden. Nepberichten spelen vaak in op je emoties, want als je boos of bang wordt van een bericht is de kans groter dat je het gaat delen.
  • Controleer waar de informatie vandaan komt, nepberichten maken vaak gebruik van nepbronnen. Is er geen link naar de bron? Gebruik dan een zoekmachine om op te zoeken of er een bron te vinden is.
  • Zoek uit of de foto’s of video’s bij het bericht horen en of ze kloppen. Met behulp van Google Images* of de zoekmachine van Tineye* kun je achterhalen van welke bron de foto’s origineel komen en of ze bewerkt zijn.
  • Ga na wie het bericht heeft geschreven. Is het een professionele journalist of een onbekend iemand? Bij nepnieuws is vaak niet precies duidelijk wie het geschreven heeft.

Test je kennis

Benieuwd hoe goed je nepnieuws al weet te herkennen? Test jezelf! Hieronder vind je een aantal leuke nepnieuwsquizzen:*Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.

Meer over dit onderwerp