SluitenZoeken sluiten

Meta verdacht van shadow banning op social media

17-10-2023

Door shadow banning wordt het bereik van sociale media beperkt. Het gevolg daarvan is online censuur. Berichten worden minder bekeken, verhalen verschijnen niet meer in de tijdlijn en soms wordt een account zelfs helemaal verwijderd.

Onlangs werd Meta, het bedrijf achter socialmediakanalen als Instagram, ervan beschuldigd pro-Palestijnse content te weren en stemmen te smoren. Zo kon een grote groep Instagram-gebruikers, velen met een moslimachtergrond, niet meer vrijuit verhalen plaatsen of berichten versturen. Kritische geluiden over het optreden van Israël in de Gazastrook worden op die manier de kop in gedrukt.

Of Meta daadwerkelijk het bereik van accounts en berichten beperkt is onduidelijk. Terwijl topman Mark Zuckerberg spreekt van “sommige content kleiner houden”, wekt het platform bij andere gebruikers wantrouwen op. Ook omdat het van oorsprong Amerikaanse bedrijf in de VS gevestigd is en Amerika vierkant achter Israël staat. Shadow banning is moeilijk te achterhalen en kan de vrijheid van meningsuiting beïnvloeden.

Lees meer over shadow banning.