SluitenZoeken sluiten

Onderzoek Consumentenbond: gezichtsherkenning bij veel telefoons makkelijk te omzeilen met foto

23-06-2023

Het ontgrendelen van smartphones op basis van gezichtsherkenning is niet voor iedere smartphone waterdicht. Meer dan 4 op de 10 smartphones blijkt makkelijk te omzeilen met een foto voor de camera. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek* van De Consumentenbond. Hierbij zijn 60 toestellen getest die sinds augustus 2022 op de markt zijn.

Bij 26 van deze telefoons (43%) blijkt de gezichtsherkenning gebrekkig. Heb je een smartphone en heb je gezichtsherkenning ingesteld, dan is het een goed idee om de smartphonetest van de Consumentenbond te raadplegen om te controleren of je op jouw toestel veilig gebruik kan maken van gezichtsherkenning. is. Op haar website heeft Consumentenbond de uitslag van haar smartphonetest gedeeld. Hier staat ook een overzicht* van de toestellen die zijn getest en waarbij de gezichtsherkenningfunctionaliteit niet goed werkt.


Biometrische authenticatie

Gezichtsherkenning is een vorm van biometrische authenticatie. Dit is authenticatie via je vingerafdruk, een iris- of gezichtsscan. Dit betekent dat je je apparaat of account niet ontgrendelt met een wachtwoord, maar met je vinger, oog of gezicht. Heel veilig natuurlijk, want alleen jij hebt toegang tot jouw vingerafdruk of oog, en die kan je nooit vergeten.

Heb jij een telefoon waarbij de gezichtsherkenning niet goed werkt en vind je het geen fijn idee dat iemand met een foto je telefoon kan ontgrendelen? Kies dan voor een andere vorm van biometrische authenticatie, bijvoorbeeld je vingerafdruk. Hier lees je daar meer over: https://veiliginternetten.nl/thema/basisbeveiliging/gezichtsherkenning-veiliger-dan-een-wachtwoord/

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.