SluitenZoeken sluiten

Wereldwijde computerstoring

19-07-2024

Fout in een update van CrowdStrike levert wereldwijde storing op

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Veel organisaties hebben op dit moment last van een grote computerstoring. Het is waarschijnlijk ontstaan na een update van softwareleverancier CrowdStrike. Windowscomputers tonen de ‘Blue screen of death’ (BSOD); een blauw scherm. Hierdoor kunnen computers niet opstarten.

Omdat CrowdStrike voornamelijk hele grote bedrijven als klant heeft, is de kans dat je als particulier een probleem krijgt met je computer heel klein

Wat kan je zelf doen?

Zelf kan je hier niet zoveel doen. CrowdStrike is hard bezig om een update uit te brengen die dit probleem oplost. Voor beheerders is er een workaround gepubliceerd.

Ben je beheerder?
Dit is:
• Boot Windows into Safe Mode or the Windows Recovery Environment
• Navigate to the C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike directory
• Locate the file matching “C-00000291*.sys”, and delete it.
• Boot the host normally

Deze informatie kan je natuurlijk ook aan de systeembeheerder van jouw organisatie doorgeven.

Onderzoek naar de oorzaak

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) doen onderzoek naar de oorzaak van de storing. Het NCSC (onderdeel van het ministerie van Justitie & Veiligheid) gaat over de digitale veiligheid in Nederland. Het NCTV heeft als taak (onder andere) om ervoor te zorgen dat onze samenleving niet ontwricht wordt.

Het NCSC biedt namen de overheid de meest recente informatie over de wereldwijde storing.