Je denkt er misschien niet altijd over na, maar we beschermen onszelf dagelijks op allerlei manieren tegen risico's. Denk aan schade door noodweer, brand of inbraak. We zorgen (bijna) allemaal wel voor een rookmelder of een brandblusser. Maar ken je ook de middelen om jezelf te beschermen tegen cybercrime?
Zawadi Done weet er alles van. Als incident responder bij Hunt & Hackett ondersteunt hij bedrijven wanneer zij slachtoffer zijn geworden van een ransomware- of hackaanval. Hij helpt om de situatie op te lossen én adviseert hoe een bedrijf zich beter kan beveiligen tegen een volgende cyberdreiging. “Je kan me eigenlijk zien als een soort digitale brandweerman”, vertelt Zawadi.
Als het gaat om cybersecurity zijn sterke wachtwoorden, een wachtwoordmanager en tweestapsverificatie de belangrijkste middelen waarmee we onze accounts kunnen beschermen. Zawadi: “Sterke wachtwoorden zijn veiliger en daardoor moeilijker te kraken. Een wachtwoordmanager kan voor elk account een sterk wachtwoord bedenken en onthouden.” Wanneer je voor ieder account ook nog eens tweestapsverificatie aanzet, bouw je een extra beveiligingslaag in. “Stel, je trapt een keer in een phishingaanval − wat helemaal niet vreemd is − en je wachtwoord wordt gelekt, dan kan een aanvaller alsnog niet bij je account.”
Deel je wachtwoorden niet - zelfs niet met je beste vriendin
Zawadi benadrukt dat een criminele aanval niet de enige manier is waarop je wachtwoord kan worden gelekt. Het kan ook gebeuren als je er zelf onzorgvuldig mee omgaat. “Het is gewoon niet de bedoeling dat je je wachtwoorden deelt met andere mensen, zelfs niet met je partner of beste vriendin. Houd ze geheim en voor jezelf.” Kan het echt niet anders? Gebruik dan een wachtwoordmanager waarmee je wachtwoorden op een veilige manier kan delen.
Op https://veiliginternetten.nl/wachtwoorden/ vind je eenvoudige uitleg over veilig inloggen met sterke wachtwoorden en het gebruik van een wachtwoordmanager.