SluitenZoeken sluiten

Hoe versleutel ik mijn bestanden?

Versleutelde bestanden kunnen alleen worden geopend door degene die de unieke sleutel en/of het wachtwoord in zijn bezit heeft. Versleuteld opslaan is daarmee een goede manier om je bestanden extra te beschermen. Het versleutelen van bestanden kan heel handig zijn als je vertrouwelijke informatie wil delen via een bijlage bij de e-mail of via bijvoorbeeld de cloud, zoals Dropbox of iCloud. Wel even opletten dat je de unieke sleutel en/of wachtwoord niet kwijtraakt, want als dat gebeurt zijn de bestanden ook voor jou niet meer toegankelijk.

Antwoord:

 • print

  Versleutel je bestanden

  1. Met versleutelingssoftware
  Er bestaan diverse soorten software om bestanden te versleutelen. We noemen er twee:

  • 7-zip*: opslaan van je bestanden zodat ze kleiner worden en ook versleuteld zijn. Deze software is gratis en je kan deze op je computer installeren. Met deze software worden je bestanden dus versleuteld en gecomprimeerd, eigenlijk kleiner gemaakt.
  • AESCrypt*: individuele bestanden versleutelen en ontsleutelen.

  2. Met de optie in Microsoft Office om bestanden met een wachtwoord te versleutelen
  Hiermee kun je bestanden versleutelen die te openen zijn in een van de Microsoft Office-programma's (Word, PowerPoint, Excel). Let op: op het moment dat je op deze manier je bestanden versleutelt, kun je de bestanden niet meer openen met bijvoorbeeld Google Docs of Adobe Reader.

  - Open het bestand dat je wilt versleutelen
  - Klik op 'Bestand' bovenaan in het scherm
  - Klik op 'Document beveiligen'
  - Kies in het popup-menu voor de optie 'Versleutelen met een wachtwoord'
  - Kies een wachtwoord. Zorg ervoor dat je dit wachtwoord onthoudt of ergens veilig bewaart

  En nog een tip:

  Sla je sleutels op een veilige plek op. Als je je sleutels (wachtwoorden) in een document typt, sla dit document dan niet in dezelfde map op als je beveiligde documenten. Dan is het net alsof je je sleutels naast de voordeur legt. Sla ze in andere map veilig op. Noem het document ook niet wachtwoorden of sleutels.
  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad