SluitenZoeken sluiten

Wat is creditcardfraude?

Er zijn allerlei vormen van creditcardfraude. Betalen met een creditcard in een nep-webwinkel is de meest voorkomende vorm.

Antwoord:

print
  • Aankoop met creditcard in nep-shop

    Als je iets betaald hebt met je creditcard in een nep-webwinkel, krijg je je bestelling misschien wel, maar de eigenaar van de nep-webwinkel kan jouw creditcardgegevens in handen hebben gekregen. Dit is mogelijk doordat je creditcardgegevens zijn verstuurd via een niet-beveiligde site. De crimineel kan dan al je gegevens zien die je op de site invult: je naam, geboortedatum, adres en veiligheidscode. Daarvan kan hij misbruik maken door met jouw betaalgegevens aankopen te doen. Je ziet het aan de voor jou onbekende afschrijvingen van je creditcard. 

    Nep-webwinkels kunnen hoog in de resultaten van een zoekmachine staan doordat het vaak een domeinnaam van de webwinkel van een betrouwbare partij is geweest. Toen die partij ermee is gestopt, is de domeinnaam vrijgekomen en heeft de crimineel de domeinnaam gekocht. 

    De eigenaar van een webwinkel zet deze vaak al snel weer offline en start onder een andere domeinnaam weer een webwinkel. Daardoor is deze vaak vrij lastig te achterhalen voor de politie.