SluitenZoeken sluiten

Hoe herken ik een vals bericht op mijn telefoon

Je bank, creditcardmaatschappij, internetprovider of andere organisatie vragen nooit per sms of WhatsApp of je inlogcodes of wachtwoorden wil door geven. Wordt daar wel om gevraagd, werk er niet aan mee en klik niet op een link in een bericht op je telefoon. Ook al lijkt die van een betrouwbare organisatie te zijn.

Antwoord:

  • print

    Zo herken je een vals bericht op je telefoon

    Controleer de afzender
    Controleer altijd of het telefoonnummer van de afzender bij jou bekend is en in je contactenlijst staat. Als in het bericht staat dat iemand een ‘ander nummer’ heeft, bel diegene dan eerst op zijn oude nummer om te controleren of dat klopt.

    Let op! Met behulp van spoofing kunnen criminelen ook gebruik maken van het telefoonnummer van een bekende of een bekende organisatie. Ga daarom nooit alleen af op het telefoonnummer van de afzender. Lees ook de volgende stappen goed door.

    Controleer of het bericht een persoonlijke aanhef bevat
    Bekenden van jou en organisaties gebruiken vaak je echte naam in een bericht. Als je met algemene termen wordt aangesproken door een onbekend nummer, let dan extra op dit kan namelijk een online crimineel zijn.

    Controleer het taalgebruik van het bericht
    Valse berichten bevatten veel minder taal- en spelfouten dan vroeger. Neem toch de tijd om het bericht goed door te lezen en te bekijken of je toch geen rare taalfout ziet. Je kan ook een eerder bericht van de bekende of organisatie erbij pakken om te vergelijken.

    Controleer de link in het bericht
    Kijk goed of de link in het bericht verwijst naar een bekende website.
    Moet je ergens inloggen of wordt er gevraagd om persoonsgegevens? Let dan extra op! Een organisatie als de overheid of de bank stuurt nooit een link om in te loggen! Op de website van de overheid en van de bank kun je controleren welke gegevens zij van jou vragen en op welke manier zij jou hiervoor benaderen.

    Een bericht is als verdacht gemarkeerd
    Op sommige telefoons worden niet vertrouwde berichten of telefoonnummers als verdacht gemarkeerd. Vaak is dat een belangrijk signaal dat je met een vals bericht of valse afzender te maken hebt.
    Maar, valse berichten of afzenders worden niet altijd door een telefoon als verdacht gemarkeerd. Wees daarom altijd alert op de stappen die hierboven worden uitgelegd.

    De technieken van een online oplichter

    1. Er is haast bij. Het moet nu of het moet snel.
    2. Online criminelen spelen in op je emoties: bijvoorbeeld je nieuwsgierigheid, angst, medelijden of zorg om bijvoorbeeld een ouder of een kind.
    3. Online criminelen doen zich voor als een ander: de overheid, je bank, maar ook je (klein)kind.
    4. Oplichters doen alsof er een noodgeval is; als je niet snel reageert raak je je geld kwijt.
    5. De crimineel biedt een buitenkans aan; vaak te mooi om waar te zijn.
    6. Vaak weten online oplichters iets persoonlijks van je; ze lijken je te kennen omdat ze je wachtwoord weten via een datalek of of omdat ze gegevens over je hebben opgezocht via social media.
    7. Online oplichters blijven altijd heel vriendelijk; ze proberen je vertrouwen te winnen door heel behulpzaam te zijn