SluitenZoeken sluiten

Hoe kan mijn kind of leerling goed leren hacken?

Stimuleer je kind of leerling om ethisch te hacken. Er is veel vraag naar hacktalent bij de overheid en in het bedrijfsleven om cybercrime op te sporen en te voorkomen. 

Antwoord:

 • print

  Goed leren hacken

  Als ouder of docent kun je met je kind of leerling terecht bij de volgende organisaties om hacken op een juiste manier te leren.

  Stichting Cyberwerkplaats
  Stichting Cyberwerkplaats is op zoek naar enthousiaste jongeren tussen de 16 en 25 jaar die graag willen leren hacken. Het doel van de Cyberwerkplaats is het aantrekken en betrekken van jonge talenten die buiten bestaande schoolsystemen (dreigen te) vallen zoals schoolverlaters en gamers. Daarnaast staan de deuren van de Cyberwerkplaats ook open voor VMBO/ROC-studenten (die praktijkervaring in hun opleidingen missen). De Cyberwerkplaats wil zo het huidige tekort in cybersecurity-expertise op de arbeidsmarkt helpen te verkleinen en brengt kwetsbare jongeren veelgevraagde 21ste-eeuwse vaardigheden bij.

  Kijk op de website van de Stichting Cyberwerkplaats* voor meer informatie.

  Hackerspaces
  Voor een kind of leerling dat goed in hacken is, kan een hackerspace een goede plek zijn om met gelijkgestemden in contact te komen. Een hackerspace biedt iedereen die technisch en creatief is een gezamenlijke werkplaats en ontmoetingsplek. Verspreid over Nederland zijn er verschillende hackerspaces.

  Op Hackerspaces.nl* staat een compleet overzicht van alle hackerspaces en -organisaties die je als ouder of docent met je kind of leerling kunt bezoeken.

  Opleidingen
  Er zijn op internet veel aanbieders te vinden van opleidingen en trainingen tot Certified Ethical Hacker (CEH). Veel overheden en bedrijven vragen om een Ethical Hacker-certificering, zodat je kunt aantonen dat je de inhoudelijke kennis hebt en je je bewust bent van je ethische verantwoordelijkheden. Je kunt ook kijken naar IT-opleidingen waar je leert hoe je applicaties, netwerken en apparaten kunt beveiligen.

  *Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.