SluitenZoeken sluiten

Kan ik een website mijn wachtwoord laten onthouden?

De meeste websites waarop je moet inloggen, bieden de optie om je gebruikersnaam en wachtwoord te onthouden. Een handige functie omdat je dan niet elke keer opnieuw je inloggegevens hoeft in te voeren. Voor sommige websites, denk aan die van de sportschool waarop je je voor lessen inschrijft, kan dit handig zijn. Op websites waarop je meer persoonlijke informatie hebt staan, denk aan creditcardgegevens op de website van een online winkel of je telefoonnummer en e-mailadres op je sociale media-account, wil je misschien niet dat er automatisch wordt ingelogd. Gebruik je een openbare computer, laat dan nooit je wachtwoorden opslaan en log altijd uit. Zorg er op je eigen apparaat voor dat deze niet toegankelijk is zonder wachtwoord zodat niemand bij je persoonlijke gegevens kan als je computer, of zoek raakt of gestolen wordt.

Antwoord:

 • print

  Tips voor beheer van je wachtwoorden

  Goed te onthouden zin
  Gebruik een gezegde, zin uit een liedje of andere zin die je goed kunt onthouden en die lastig te raden of kraken is. Bijvoorbeeld: Liever U2 dan de 6e van Beethoven! Of: Wil ik een kat of 10 honden? Als de zin in zijn geheel past (sommige websites hanteren een maximum aantal wachtwoordkarakters), dan kun je hem helemaal gebruiken. Anders kun je bijvoorbeeld de eerste letters van elk woord instellen als je wachtwoord. Bij de eerste zin wordt het LUdd6vB! Of kies de eerste 2 letters van elk woord uit je zin. Dat wordt bij de tweede zin Wiikeekaof10ho?

  Wachtwoordmanager
  Je kunt ook gebruik maken van een hulpmiddel: een wachtwoordmanager. Dit is een digitale 'kluis' waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. En bezoek je een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in. 

  Uiteraard is het belangrijk om een sterk wachtwoord voor je wachtwoordmanager te kiezen. Een wachtwoordmanager genereert ook automatisch een sterk wachtwoord voor je. Je kunt de meeste wachtwoordmanagers tussen verschillende apparaten gebruiken, zoals je computer, en

  Een aantal wachtwoordmanagers op een rij (je wordt doorgelinkt):

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad