Wat is tweestapsverificatie en hoe stel ik het in?

Als je tweestapsverificatie instelt, voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je apps en je accounts. Als je inlogt, moet je niet alleen je wachtwoord invullen, maar ook nog op een andere manier aangeven dat je bent wie je beweert te zijn. Hiermee ben je beter beveiligd tegen hacken.
Lees meer
Tweestapsverificatie wordt ook wel 2-Factor Authentication genoemd, of afgekort tot 2FA. Dat betekent dat je na het invullen van een gebruikersnaam en wachtwoord, op nóg een andere manier moet bevestigen dat jij bent wie je beweert te zijn. Er wordt dan bijvoorbeeld een toegangscode naar een vertrouwd apparaat of app gestuurd om te kunnen inloggen.

Er zijn verschillende vormen van tweestapsverificatie, ook wel 2FA of dubbele beveiliging genoemd.

  • Er wordt een toegangscode naar een vertrouwd apparaat van jou gestuurd. Deze code moet je vervolgens doorgeven om in te kunnen loggen. Online criminelen kunnen dan niet meer alleen met je gebruikersnaam en wachtwoord toegang tot je account krijgen. 
  • Daarnaast bestaat er de authenticatie-app. Als je bij bepaalde accounts inlogt met je gebruikersnaam en wachtwoord, wordt er om een code gevraagd in je authenticatie-app. Als je de app opent, zie je een unieke code. Deze code moet je vervolgens doorgeven aan het account waar je wil inloggen.
  • Je kunt ook biometrische authenticatie gebruiken, bijvoorbeeld gezichtsherkenning of een vingerafdruk. Je ontgrendelt dan je apparaat of account door je vinger of gezicht te gebruiken.
  • Ook bestaat er een fysieke beveiligingssleutel als security key.

Hoe stel je tweestapsverificatie in?

Hieronder vind je de links naar informatie over het instellen van inloggen in twee stappen voor deze accounts of apps:

Wat is een authenticatie-app?

Waarom is tweestapsverificatie belangrijk?

Wat moet ik doen als ik mijn telefoon met authenticatie-apps kwijt ben?

Moet ik tweestapsverificatie voor DigiD instellen?